Domowa golonka w słoikach

Domowa golonka w słoikach

Przedstawiamy przepis na tradycyjną golonkę w słoiku, doskonały dla miłośników domowych przetworów i polskiej kuchni. Jest to jedno z dań, które można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie skonsumować w każdym momencie, mając smakowity posiłek niemal natychmiast. Tym bardziej, że golonka w słoiku może służyć jako doskonały dodatek do obiadu czy kolacji. Ten przepis na golonkę konserwową jest prosty i zapewnia, że mięso będzie soczyste, pełne smaku, a jednocześnie długotrwałe. Idealne dla osób ceniących tradycyjne metody konserwacji żywności. Przygotuj się na prawdziwą ucztę!

Składniki:

  • 6 słoików ½ litrowych
  • 2,5 kg wieprzowej golonki bez kości
  • 1 opakowanie soli peklowanej
  • Przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, świeży czosnek

Domowa golonka w słoikach – jak zrobić?

  1. Słoiki wymyć, wyparzyć, wysuszyć. Mięso wymoczyć, przesuszyć na papierowym ręczniku. 2 litry wody zagotować, dodać parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ząbki czosnku. Wodę wystudzić, wsypać sól peklowaną, wymieszać. Golonki zalać wystudzoną wodą z solą peklowaną i przyprawami i odstawić na 24 godziny.
  2. Po upływie czasu mięso wyjąć z wody i połówki golonek ułożyć w słoikach do wysokości słoja. Do każdego słoja dodać po 2- ziarenka ziela i pieprzu oraz połówkę liścia laurowego. Mocno zakręcić. Dno garnka wyłożyć gazetą, ustawić słoiki z mięsem, zalać wodą. Od chwili zagotowania gotować przez 4 godziny na wolnym ogniu. Gdyby woda się wygotowała, uzupełnić ostrożnie wodą gorącą z czajnika. Pozostawić słoiki w wodzie do całkowitego wystudzenia.

Domowa golonka w słoikach – dodatkowe informacje

Można też golonki gotować przez 2 dni po 2 godziny, tak gotowała mięsa w słojach moja teściowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa galaretka malinowa
Następny przepis: Domowa kanapka z sadzonym jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode