Domowa galaretka malinowa
Ciesząc się zawsze dużą popularnością na stołach, galaretka malinowa jest prawdziwym, tradycyjnym przysmakiem. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego, powinnaś koniecznie spróbować domowej galaretki malinowej. Delikatna, ale intensywna w smaku, słodka, a zarazem nieco kwaskowata – to właśnie jest nasza galaretka malinowa. Ta prosta do zrobienia w domu galaretka zapewni Ci gwarancję jakości i smaku. Bez dodatków, konserwantów, a przede wszystkim – ze świeżych, sezonowych owoców. Na pewno stanowi zdrową alternatywę dla kupnych deserów. Przygotuj domową galaretkę – zaskocz domowników i gości swoimi kulinarnymi umiejętnościami!
admin
Składniki:
- 50 dag malin
- 200 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 płaska łyżka cukru (dobrowolnie – ja daję, jeśli maliny nie są bardzo słodkie; używam brązowego)
Domowa galaretka malinowa – jak zrobić?
- Maliny opłukać i przełożyć do garnuszka, dolać 200 ml wody (i wsypać cukier), rozdrobnić maliny widelcem najbardziej jak się da i zagotować.
- Pogotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić („pozbywamy się” kawałków malin). Do gorącego wywaru dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, a następnie przelać wszystko do miseczki i zostawić do ostygnięcia.
- Kiedy galaretka będzie chłodna, wstawić ją do lodówki i zostawić do stężenia.
Domowa galaretka malinowa – dodatkowe informacje
Taka galaretka w lodówce wytrzyma tydzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa ciastolina
Następny przepis: Domowa golonka w słoikach