Domowa galaretka malinowa

Domowa galaretka malinowa

Ciesząc się zawsze dużą popularnością na stołach, galaretka malinowa jest prawdziwym, tradycyjnym przysmakiem. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego, powinnaś koniecznie spróbować domowej galaretki malinowej. Delikatna, ale intensywna w smaku, słodka, a zarazem nieco kwaskowata – to właśnie jest nasza galaretka malinowa. Ta prosta do zrobienia w domu galaretka zapewni Ci gwarancję jakości i smaku. Bez dodatków, konserwantów, a przede wszystkim – ze świeżych, sezonowych owoców. Na pewno stanowi zdrową alternatywę dla kupnych deserów. Przygotuj domową galaretkę – zaskocz domowników i gości swoimi kulinarnymi umiejętnościami!

Składniki:

  • 50 dag malin
  • 200 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 płaska łyżka cukru (dobrowolnie – ja daję, jeśli maliny nie są bardzo słodkie; używam brązowego)

Domowa galaretka malinowa – jak zrobić?

  1. Maliny opłukać i przełożyć do garnuszka, dolać 200 ml wody (i wsypać cukier), rozdrobnić maliny widelcem najbardziej jak się da i zagotować.
  2. Pogotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić („pozbywamy się” kawałków malin). Do gorącego wywaru dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, a następnie przelać wszystko do miseczki i zostawić do ostygnięcia.
  3. Kiedy galaretka będzie chłodna, wstawić ją do lodówki i zostawić do stężenia.

Domowa galaretka malinowa – dodatkowe informacje

Taka galaretka w lodówce wytrzyma tydzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa ciastolina
Następny przepis: Domowa golonka w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode