Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na domową chałkę z kruszonką. Ten tradycyjny rodzaj drożdżowego ciasta oftarza się u nas w szczególnej, błyszczącej odmianie. To bułka chałka z maślaną nutą smaku, połączona z pyszną kruszonką. Ta zachwycająca chałka drożdżowa stanie się z pewnością ulubieńcem na twoim stole. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale warto poświęcić swój czas, aby cieszyć się domowym pieczywem o niepowtarzalnym smaku. Niezależnie, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, ten przepis na chałkę maślaną jest doskonały dla Ciebie.
admin
Składniki:
- Chałka:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 0,5 kostki drożdży (50g)
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- +jajko do posmarowania ciasta
- Kruszonka:
- 4 łyżeczki masła
- 3 łyżki cukru
- ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie
Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana – jak zrobić?
-
0,5 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, najlepiej w garnuszku o pojemności 0,5-0,75l i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości. - Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
- Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Słowa kluczowe: chałka drozdzowa, jak upiec chalke, ciasto drożdżowe chałka, chałka maślana przepis, chałka drożdżowa przepis doskonały, chałka z kruszonką przepis, chałka jak zrobić, chałka drożdżowa z kruszonką, bułka chałka, chałki drożdżowe przepisy, chałka domowa, chałka drożdżowa przepis, chałka maślana, chałka drożdżowa, chałka z kruszonką, chałka przepis
Dodatkowe informacje – Porady
Jeśli zrobimy za dużo kruszonki, można ją zapakować w foliowy woreczek i zamrozić. Przyda się następnym razem. Króć po całkowitym wystudzeniu.