Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana

Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na domową chałkę z kruszonką. Ten tradycyjny rodzaj drożdżowego ciasta oftarza się u nas w szczególnej, błyszczącej odmianie. To bułka chałka z maślaną nutą smaku, połączona z pyszną kruszonką. Ta zachwycająca chałka drożdżowa stanie się z pewnością ulubieńcem na twoim stole. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale warto poświęcić swój czas, aby cieszyć się domowym pieczywem o niepowtarzalnym smaku. Niezależnie, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, ten przepis na chałkę maślaną jest doskonały dla Ciebie.

Składniki:

  • Chałka:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 kostki drożdży (50g)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • +jajko do posmarowania ciasta
  • Kruszonka:
  • 4 łyżeczki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie

Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana – jak zrobić?

  1. 0,5 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, najlepiej w garnuszku o pojemności 0,5-0,75l i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
    W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
  2. Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
  3. Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Słowa kluczowe: chałka drozdzowa, jak upiec chalke, ciasto drożdżowe chałka, chałka maślana przepis, chałka drożdżowa przepis doskonały, chałka z kruszonką przepis, chałka jak zrobić, chałka drożdżowa z kruszonką, bułka chałka, chałki drożdżowe przepisy, chałka domowa, chałka drożdżowa przepis, chałka maślana, chałka drożdżowa, chałka z kruszonką, chałka przepis

Dodatkowe informacje – Porady

Jeśli zrobimy za dużo kruszonki, można ją zapakować w foliowy woreczek i zamrozić. Przyda się następnym razem. Króć po całkowitym wystudzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dirt cake w pucharkach
Następny przepis: Domowa chałwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode