Dojrzewająca polędwiczka z sarniny

Dojrzewająca polędwiczka z sarniny

Wypróbuj nasz specjalny przepis na dojrzewającą polędwiczkę z sarniny. Idealnie doprawiona, wędzona a następnie suszona, ta polędwica jest prawdziwym rarytasem, który zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Dojrzewająca polędwiczka z sarniny jest daniem, które wymaga cierpliwości i starannego przygotowania, ale końcowy rezultat gwarantuje niezapomniane doznania smaku. Ten wykwintny przysmak to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników dziczyzny. Skusisz się na niecodzienny kąsek prosto z lasu? Wspaniałe połączenie dzikiego smaku polędwiczki z szynką dojrzewającą z dzika i delikatnym aromatem wędzonej szynki z sarny.

Składniki:

  • 800 g dokładnie oczyszczonej polędwiczki z jelenia
  • łyżka soli morskiej
  • łyżeczka cukru
  • łyżka majeranku
  • łyżka młotkowanego kolorowego pieprzu
  • łyżeczka młotkowanej kolendry
  • łyżeczka tymianku
  • dokładnie rozgniecione ziarno jałowca

Dojrzewająca polędwiczka z sarniny – jak zrobić?

  1. przyprawy 1.Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Przesypujemy do plastikowego pojemnika.
  2. polędwiczki 2.Dokładnie oczyszczone z błon i osuszone polędwiczki dokładnie obtaczamy w ziołach. Pojemnik zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  3. poledwiczki 3.Polędwiczki osuszamy na papierowych ręcznikach. Każdą polędwiczkę owijamy gazą i wieszamy na 2-3 dni w ciepłym, ale przewiewnym miejscu – najlepiej przy kaloryferze.
  4. polędwiczka 4.Mięso po podsuszeniu przechowujemy w lodówce. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i podajemy np. jako wędlinę do kanapek.

Dojrzewająca polędwiczka z sarniny – dodatkowe informacje

Polędwiczka z sarny to bardzo delikatne mięso, które wyśmienicie smakuje lekko podsuszone. Idealne dodatki do takiej polędwicy to: marynowane cebulki, korniszony, marynowane leśne grzyby lub jabłuszka kaparowe.

Sarnina dobrze komponuje się również ze słodko-kwaśnymi dodatkami dlatego można podać takie mięso z dodatkiem konfitury z borówek.

Jeśli chcecie wykonać z tak przygotowanej sarniny Carpaccio. Najlepiej jest ją przemrozić przez 1-2 godziny w zamrażarce, wtedy łatwo będzie można ją pokroić w cienkie plasterki. Sarnina jest bardzo delikatna więc zamiast oliwy z oliwek, warto ją skropić tłoczonym na zimno dobrej jakości olejem rzepakowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dirt cake w pucharkach
Następny przepis: Domowa chałwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode