Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika
Zapewne wiele osób, szukających zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych dań, zastanawia się, czy istnieją dietetyczne placki ziemniaczane. Tak, to możliwe! Przedstawiam przepis na placki ziemniaczane light, które są nie tylko niskokaloryczne, ale także pieczone w piekarniku, co zdecydowanie zwiększa ich walory zdrowotne. Pożegnaj się z nadmiarem tłuszczu! Te dietetyczne placki ziemniaczane, prosto z piekarnika, to smakowite danie, które z pewnością podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czas odkryć, że zdrowa kuchnia nie musi być niesmaczna!
admin
Składniki:
- 5 ziemniaków lub 600 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zarodków pszennych/otrębów
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina oleju
Lightowe, dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?
-
Składniki:
- Ziemniaki – 500 g
- Jajko – 1 sztuka
- Zarodki/otręby – 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Cebula – 1 sztuka
- Przyprawy (np. sól, pieprz, suszone zioła) – według uznania
- Ziemniaki ścieramy na tarce na drobne wiórki i odstawiamy na 10 min. Cebulę drobno siekamy. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, zarodki/otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy silikonową matą do pieczenia lub papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Na blachę wykładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy na kształt placków. Blachę z plackami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 15 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy wszystkie placki do góry nogami i pieczemy jeszcze ok. 10 min.
porady – dodatkowe informacje
Takie placki ziemniaczane z piekarnika podałam z sosem jogurtowo-koperkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DIETETYCZNE NALEŚNIKI- Z MĄKI ORKISZOWEJ, NADZIANE TWAROGIEM SŁODZONYM KSYLITOLEM
Następny przepis: Dietetyczne pomarańczowe ciasteczka owsiane