Dietetyczne placki cukiniowo-pieczarkowe bez mąki
Przedstawiamy przepis na dietetyczne placki cukiniowo-pieczarkowe, które są świetną propozycją dla osób, które dbają o swoją linię. Najważniejsze jest to, że do ich przygotowania nie potrzebujesz mąki, więc są świetnym źródłem białka. Użyte w przepisie cukinię i pieczarki dostarczą Twojemu organizmowi niezbędnych błonników, witamin i minerałów. Te placki z cukinii bez mąki są nie tylko pyszne, ale również łatwe do przygotowania, a ich delikatny i lekki smak z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Idealne na lekki obiad czy kolację!
admin
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 10 pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki otrąb
- 1 jajko
- ulubione przyprawy (u mnie curry, gałka muszkatołowa, słodkie chili, papryka słodka, sól i pieprz)
Dietetyczne placki cukiniowo-pieczarkowe bez mąki – jak zrobić?
- Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na duzych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy.
- Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Pieczarki z cebulą i czosnkiem dusimy na wodzie około 15 minut na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Cukinię przepłukujemy (w celu usunięcia nadmiaru soli) następnie dokładnie wyciskamy. Dodajemy do niej jajko, otręby, przyprawy i wystudzone pieczarki i wszystko dokładnie łączymy.
- Łyżką formujemy placki na rozgrzanej patelni beztłuszczowej i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony.
Dodatkowe informacje – Dietetyczne placki cukiniowo-pieczarkowe bez mąki
Placki z cukinii bez mąki świetnie smakują z różnymi sosami. Pasuje do nich na przykład surówka z kiszonej kapusty. Placki można wzbogacić marchewką, papryką czy innymi warzywami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DIETETYCZNE NALEŚNIKI- Z MĄKI ORKISZOWEJ, NADZIANE TWAROGIEM SŁODZONYM KSYLITOLEM
Następny przepis: Dietetyczne pomarańczowe ciasteczka owsiane