Dietetyczne drożdżówki z budyniem
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dietetyczne drożdżówki z budyniem. Jest to idealna propozycja dla osób dbających o swoją sylwetkę, nie chcących jednak rezygnować ze słodkich przyjemności. Wyszukane składniki sprawiają, że drożdżówki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Sekret ich zasłonki leży w połączeniu tradycyjnego smaku drożdżówek z lekkim, aksamitnym budyniem. Pomimo że jest to wersja dietetyczna, nie ustępują one niczym klasycznym wypiekom. To idealna alternatywa na słodkie śniadanie lub przekąskę podczas dnia. Zaskocz swoich bliskich niebanalnym, a jednocześnie zdrowym daniem.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie (8g) suszonych drożdzy
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki ksylitolu (erytrolu, stewii w proszku itp.)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2-3 łyżki masła
- 1 paczka budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki ksylitolu
- 300ml mleka krowiego lub roślinnego
Dietetyczne drożdżówki z budyniem – jak zrobić?
- Drożdże wymieszać w dużej misce z mąką. Na patelni rozpuścić masło. Do mąki wraz z drożdżami wsypać ksylitol oraz wlać wodę, zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie (ale nie wyrobione) dodać masło, wyrabiać ok. 30sek. Odstawić na ok. 45-60 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Zagotować 250 ml mleka. W pozostałych 50 ml rozrobić proszek budyniowy wraz z ksylitolem. Wlać na wrzące mleko, ugotować budyń, zostawić do ostygnięcia.
- Z wyrośniętego ciasta formować kulki wielkości piłek tenisowych, każdą spłaszczyć, zrobić w środku wgłębienie, nałożyć 1-2 łyżki budyniu i zlepić jak pieroga, nie robiąc przy tym „falbanek”.
- Po wierzchu posypać ksylitolem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-18 min. w temp. 175 st.
Dodatkowe informacje – Dietetyczne drożdżówki z budyniem
Zamiast budyniu można użyć np. dżemu owocowego albo budyń waniliowy zamienić na inny, dowolny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DIETETYCZNE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI
Następny przepis: Dietetyczny deser truskawkowo-bananowy