dietetyczne ciasto marchewkowe
Proponujemy najzdrowszy przepis na deser, jakiego możesz sobie wyobrazić – dietetyczne ciasto marchewkowe. Ten lekki, pożywny deser o orzeźwiającym smaku marchewki może być idealnym wyborem dla osób dbających o swoją dietę. To wyjątkowe ciasto marchewkowe wykonane jest z mąki pełnoziarnistej lub żytniej, dzięki czemu jest bogate w błonnik i ma niższy indeks glikemiczny. Jest to przepis, który udowadnia, że zdrowe odżywianie może być równie smakowite. Bez wyrzutów sumienia delektuj się kawałkiem tego pysznego ciasta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- szklanka mąki żytniej razowej
- pół szklanki cukru
- 1 starte jabłko
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- łyżka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki sody
Dietetyczne ciasto marchewkowe – jak zrobić?
- Ucieramy jajka z cukrem.
- Dodajemy olej i ucieramy dalej.
- Dodajemy jabłko i marchewkę.
- Mieszamy, dodając mąkę, sół, proszek do pieczenia, sodę, i wszystkie inne przyprawy.
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką, gdy składniki stworzą nam masę, przekładamy do formy.
- Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut na ok.165 stopni.
- Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
do dekoracji można posypać cukrem pudrem, lub ozdobić mini marchewkami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki
Następny przepis: Dietetyczne drożdżówki z budyniem