Dietetyczne Batoniki Owsiane

Dietetyczne Batoniki Owsiane

Dietetyczne Batoniki Owsiane to zdrowa i pełna energii alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. To skondensowane skarby błonnika, białka i ważnych dla zdrowia tłuszczów, a na dodatek bez grama zbędnej chemii. Dzięki temu, nie tylko są niezwykle sycące i zdrowe, ale przede wszystkim smakują przepysznie. Przygotowanie batoników jest naprawdę proste i szybkie. Owsiana wersja batoników to propozycja dla osób, które poszukują zdrowych i łatwych do przygotowania przekąsek. Smak batoników można modyfikować według własnego upodobania, dodając ulubione owoce, orzechy czy nasiona. To doskonałe rozwiązanie na drugie śniadanie, przekąskę do pracy czy podczas aktywności fizycznej.

Składniki:

  • -70 g płatków owsianych górskich
  • -50 g mąki kukurydzianej
  • -60 g truskawek mrożonych
  • -4 g wiórków kokosowych
  • -4 g rodzynek
  • -80 g białka jaja
  • -4 g proszku do pieczenia
  • -10 szt. słodzika/15g Xylitolu

Dietetyczne batoniki owsiane – jak zrobić?

  1. Włączamy piekarnik na 200 stopni (pieczenie dolne)
  2. Rozmrażamy i blendujemy truskawki na powyższą konsystencję
  3. Wrzucamy do naczynia produkty w kolejności podanej w „składzie” (jedynie rodzynki zostawiamy na później)
  4. Mieszamy produkty (najlepiej łyżką) do uzyskania powyższej konsystencji
  5. Kroimy rodzynki na małe części, by móc łatwo włożyć w uformowane później ciasto
  6. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i formujemy batoniki
  7. Pokrojone wcześniej rodzynki wkładamy w ciasto, żeby nie spaliły się nam podczas pieczenia. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut
  8. Wyciągamy blachę z batonikami, sprawdzamy wykałaczką czy są dopieczone.

Dodatkowe informacje – Dietetyczne Batoniki Owsiane

Ciekawostka na koniec: Mąka kukurydziana jest wytwarzana bezpośrednio z przemiału kukurydzy, dzięki czemu jest uważana za produkt bezglutenowy. Co więcej, posiada dużą zawartość białka, co powoduje szerokie zastosowanie w kulturystyce i samej dietetyce. Warto więc zainwestować w tą mąkę, tym bardziej, ze jest niedużo droższa od pszennej.

P.S.: Zapraszam na mojego bloga, gdzie znajdziecie dietetyczne potrawy na każdą porę dnia:

http://pasjaijedzenie.blogspot.com/


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DIETETYCZNA ZUPA KREM Z CUKINII
Następny przepis: Dietetyczne chipsy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode