Deserek - soczysta gruszka

Deserek – soczysta gruszka

Deserek – Soczysta gruszka to oryginalny przepis na wyjątkowo słodki i soczysty deser. To doskonały pomysł na orzeźwiającą przekąskę na gorące, letnie dni. Delikatne gruszki dostarczają nie tylko smaku, ale i cennych witamin. To także znakomite danie dla osób na diecie, szukających zdrowych i niskokalorycznych alternatyw dla ciężkich, słodkich deserów. Prosta kompozycja składników sprawia, że jest to przepis na wyciągnięcie ręki dla każdego, kto gusta klasyki w nowoczesnym wydaniu. Bez żadnych dodatkowych ozdób, to soczysta gruszka błyszczy tutaj na pierwszym planie z całą swoją naturą. Zatem zapraszam do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jaja
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA I:
    1 serek mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    1/2 galaretki gruszkowej
  • MASA II:
    duża puszka gruszek w syropie
    1/2 galaretki gruszkowej
    2 łyżeczki żelatyny
  • MASA III:
    330 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

Deserek – soczysta gruszka – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka ubić z solą i cukrem na gładką masę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Piec 15 min w 180 stopniach.
  2. 2.
    Upieczony i wystudzony biszkopt pokruszyć na drobne części. Na spód słoiczków ułożyć warstwę biszkoptu.
  3. 3.
    Mascarpone ubić z 200 ml smietanki, dodać 1/2 przestudzonej galaretki gruszkowej rozpuszconej w 1/2 szkl. wody. Masę wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego na warstwie biszkoptu. Wstawić do lodówki.
  4. 4.
    Deserki posypać niewielką ilością pokruszonego biszkoptu.
  5. 5.
    Gruszki zblendować wraz z syropem/ 2 połówki zostawić do dekoracji/ , dodać 1/2 rozpuszczonej galaretki i namoczoną wcześniej żelatynę rozgrzaną w kąpieli wodnej. Gdy mus podstygnie wlać do słoiczków. Schłodzić.
  6. 6.
    330 ml śmietanki ubić na sztywno, dodać 1 łyżkę cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę. Wlać na zastygniętą warstwę musu gruszkowego.
  7. 7.
    Resztę gruszek pokroić w kosteczkę, posypać deserki.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast biszkoptu mogą posłużyć również czekoladowe cisateczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kasza manna z jabłkiem i śliwką - dla niemowląt
Następny przepis: DESEREK z OWOCEM KAKI i JOGURTEM NATURALNYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode