Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami
Przedstawiamy Wam przepis na wyjątkowy deser, który zachwyci zarówno podniebienia słodkomaniaków, jak i miłośników owocowych przysmaków. Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami to propozycja, która zachwyci charakterystyczną kremową konsystencją oraz połączeniem smaku słodkiego serek mascarpone oraz lekko kwaśnych, soczystych owoców. Ten przepis na deser z mascarpone to idealna propozycja na zakończenie rodzinnej kolacji czy spotkanie ze znajomymi. Błyskawicznie przygotowany, a efektowny na talerzu z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Przygotujcie się na pyszne chwile z tym deserem mascarpone!
admin
Składniki:
- Krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- cukier puder do smaku
- Śmietanka:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- cukier puder do smaku
- Mus jagodowy:
- 1 szklanka jagód kamczackich
- cukier do smaku
Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami – jak zrobić?
- Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, dokładnie ubijamy.
- Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy.
- Mus: Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je z cukrem do smaku na mus.
- Podanie: Do szklanek lub pucharków nakładamy na przemian krem i mus jagodowy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciekamy ją na deser i dekorujemy musem.
- Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.
Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami – dodatkowe informacje
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki. Z przepisu wychodzi 4 takie porcje jak na zdjęciu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser z mrożonych owoców
Następny przepis: Deser z nasionami chia