DESER Z MASCARPONE I MANGO
Dzisiaj przedstawiam przepis na wyjątkowy deser, który zadowoli zarówno wielbicieli owoców, jak i miłośników słodkości – deser z mascarpone i mango. Ten kremowy deser łączy w sobie bogaty, aksamitny smak mascarpone z soczystością i słodyczą egzotycznego mango. Ze swoim pięknym, jasnym kolorem i wykwintnym smakiem, ten deser z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach i doda blasku każdemu spotkaniu. Pomimo swojego wyrafinowanego wyglądu, preparacja tego deseru jest niesamowicie prosta, dzięki czemu doskonale nadaje się na szybkie, ale eleganckie rozwiązanie dla każdego, kto chce zaimponować swoim kulinarnym talentem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 opakowanie 250g serka mascarpone
- 100-150g waniliowych kruchych herbatników
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 laska wanilii
Deser z mango i mascarpone – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Prawda,że piękne mango?
- Obrałam je i pokroiłam w kostkę.
Można po prostu odkroić je z pestki, i tak je przecież zmiksujemy. - Zmiksowałam owoc.
- Do drugiej miseczki włożyłam serek mascarpone.
- Z laski wanilii wyjęłam ziarenka.
- Dodałam je do serka.
Wysypałam cukier puder. - Wymieszałam.
- Mając już wszystkie gotowe składniki, zaczynamy nakładanie.
Na dno pucharków wsypałam pokruszone herbatniki. - Na nie nałożyłam waniliowy serek.
- Polałam go musem z mango.
- I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka.
- Prawda,że aż chce się jeść?
- Smacznego.
Deser z mascarpone i mango – dodatkowe informacje
Można posypać deser orzechami i startą czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser z mascarpone i amaretto
Następny przepis: Deser z mrożonych owoców