deser z budyniem i galaretką

deser z budyniem i galaretką

Przygotowanie deseru z budyniem i galaretką to doskonały sposób na wykorzystanie dwóch popularnych składników kuchni domowej. Używamy do tego galaretki na bazie żelatyny, która nadaje deserowi niepowtarzalnej konsystencji i intensywnego smaku, a także słodkiego budyniu. Jest to znakomite połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny deser, który jest nie tylko smaczny, ale również ładnie prezentuje się na stole. Niezależnie od okazji, deser z budyniem i galaretką zawsze będzie idealnym wyborem.

Składniki:

  • 1 budyń
  • 500ml mleka
  • 2 x 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 x 200ml wrzątku
  • 2 x 300 ml zaprawy (malinowa i pomarańczowa)
  • słodzik
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki serka homo
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • sok z cytryny, ewentualnie skórka
  • 1 łyżeczka kakao

Deser z budyniem i galaretką – jak zrobić?

  1. 1.
    * do dwóch garnków wsypujemy po 5 łyżek żelatyny, zalewamy wrzątkiem i dodajemy zaprawę – mieszamy – odstawiamy do wystygnięcia
    * budyń ze słodzikiem gotujemy wg przepisu – odstawiamy do wystygnięcia
    * gdy galaretki są zimne, wlewamy do szklanki jeden kolor, i wkładamy do lodówki
    (garnek z drugą galaretką również wkładamy do lodówki)
    * do zimnego budyniu dodajemy mleko w proszku, serek i miksujemy
    budyń dzielimy na 3 części:

    • jedną zostawiamy bez zmian
    • do drugiej dodajemy jogurt, sok z cytryny i słodzik – mieszamy
    • do trzeciej dodajemy łyżeczkę kakao – miksujemy

    * na gotową galaretkę nakładamy kolejno: budyń, galaretkę, budyń z kakao, budyń z cytryną, posypujemy kakao

deser z budyniem i galaretką – dodatkowe informacje

(u mnie na górze oprócz kakao, są migdały i wiórka kokosowe)
szklanki 250 ml 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser warstwowy śmietankowo - kakaowy z czekoladą i biszkoptami
Następny przepis: DESER Z BUDYNIEM I GALARETKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode