deser z budyniem i galaretką
Przygotowanie deseru z budyniem i galaretką to doskonały sposób na wykorzystanie dwóch popularnych składników kuchni domowej. Używamy do tego galaretki na bazie żelatyny, która nadaje deserowi niepowtarzalnej konsystencji i intensywnego smaku, a także słodkiego budyniu. Jest to znakomite połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny deser, który jest nie tylko smaczny, ale również ładnie prezentuje się na stole. Niezależnie od okazji, deser z budyniem i galaretką zawsze będzie idealnym wyborem.
admin
Składniki:
- 1 budyń
- 500ml mleka
- 2 x 5 łyżeczek żelatyny
- 2 x 200ml wrzątku
- 2 x 300 ml zaprawy (malinowa i pomarańczowa)
- słodzik
- 1 mały jogurt naturalny
- 4 łyżki serka homo
- 4 łyżki mleka w proszku
- sok z cytryny, ewentualnie skórka
- 1 łyżeczka kakao
Deser z budyniem i galaretką – jak zrobić?
-
1.
* do dwóch garnków wsypujemy po 5 łyżek żelatyny, zalewamy wrzątkiem i dodajemy zaprawę – mieszamy – odstawiamy do wystygnięcia
* budyń ze słodzikiem gotujemy wg przepisu – odstawiamy do wystygnięcia
* gdy galaretki są zimne, wlewamy do szklanki jeden kolor, i wkładamy do lodówki
(garnek z drugą galaretką również wkładamy do lodówki)
* do zimnego budyniu dodajemy mleko w proszku, serek i miksujemy
budyń dzielimy na 3 części:- jedną zostawiamy bez zmian
- do drugiej dodajemy jogurt, sok z cytryny i słodzik – mieszamy
- do trzeciej dodajemy łyżeczkę kakao – miksujemy
* na gotową galaretkę nakładamy kolejno: budyń, galaretkę, budyń z kakao, budyń z cytryną, posypujemy kakao
deser z budyniem i galaretką – dodatkowe informacje
(u mnie na górze oprócz kakao, są migdały i wiórka kokosowe)
szklanki 250 ml 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser warstwowy śmietankowo - kakaowy z czekoladą i biszkoptami
Następny przepis: DESER Z BUDYNIEM I GALARETKĄ