Deser owocowy z miodem i jogurtem naturalnym
Odkryj słodko-kwasowy smak lata na talerzu za pomocą tego przepisu na deser owocowy z miodem i jogurtem naturalnym. To rozwiązanie idealnie sprawdzi się w letnie upały, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je także zimą, wprowadzając do domowej kuchni aromat świeżych owoców. Prosty w przygotowaniu, ten deser nie tylko jest pełen naturalnych składników, ale również daje możliwość dowolnej kombinacji ulubionych owoców. Nasyci, dostarczy niezbędnych witamin i doda energii. Dzięki dodatku jogurtu naturalnego zyskuje również na lekkości i świeżości. Przepis na deser owocowy z jogurtem naturalnym to gwarancja smaku każdej porze roku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 duże pomarańcze
- około 6 sztuk dojrzałego kiwi
- miód prawdziwy do smaku
- 3 kostki mlecznej czekolady
Deser owocowy z jogurtem naturalnym – jak zrobić?
- Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, pozostałe dokładnie obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kiwi przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ, przekładamy go do miseczki i miksujemy blenderem na mus, dodajemy miód do smaku i dokładnie mieszamy.
- Jogurt naturalny mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy według uznania. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do szklanek lub pucharków nakładamy pokrojone pomarańcze, następnie jogurt i mus z kiwi, kolejno jogurt i na koniec mus z kiwi, dekorujemy startą czekoladą.
- Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Smacznego.
Deser owocowy z miodem i jogurtem naturalnym – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzi 3 porcje deseru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser owocowy z bitą śmietaną
Następny przepis: Deser owsiany z mascarpone i borówkami