Deser-domowe ptasie mleczko.
Domowe ptasie mleczko to przysmak, który rozpływa się w ustach i sprawia, że każda chwila staje się nieco bardziej wyjątkowa. Ten delikatny, piankowy deser zaledwie stopniowo uwalnia swój słodki, kremowy smak, idealnie zbalansowany przez chrupiącą czekoladę. Z przygotowaniem tego klasycznego, polskiego deseru poradzi sobie nawet kulinarny początkujący. Wykorzystanie śmietany kremówki w składnikach gwarantuje niezrównany smak i konsystencję. Przygotuj to tradycyjne, polskie danie w swoim domu i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół jego kuszącym smakiem.
admin
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 30%
- 2 białka
- cukier puder do smaku
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
Deser-domowe ptasie mleczko – jak zrobić?
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić.
- Do śmietany dodać żelatynę i ubite białka, dokładnie wymieszać.
- Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, trochę przestudzić. Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy, pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Słowa kluczowe: deser z śmietany kremówki
Deser-domowe ptasie mleczko – dodatkowe informacje
Jeżeli do masy dodamy trochę soku z cytryny, to będziemy mieli cytrynowy smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser dla diabetyków
Następny przepis: Deser truskawkowy dla niemowląt po 9 miesiącu