deser budyniowy z owocami

deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami to propozycja na kolorowy, słodki i bardzo apetyczny finał każdego posiłku. Delikatność budyniu, połączona z świeżością owoców sezonowych, tworzy niezwykle kuszące połączenie smaków. Jest to pyszne danie, które może posłużyć jako zdrowa przekąska dla dzieci lub wytwornie podany podczas specjalnych okoliczności. Deser ten jest bardzo elastyczny – można je przygotować z dowolnymi owocami, a także zmienić smak budyniu na ulubiony – to wszystko zależy od osobistych preferencji. Ten prosty, lecz elegancki deser, zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.

Składniki:

  • na 6 pucharków:
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 szklanka wystudzonej posłodzonej kawy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce (jagody, banany, żółte śliwki, czereśnie, nektarynki)
  • ewentualnie odrobina alkoholu

Deser budyniowy z owocami – jak zrobić?

  1. Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i zagotować aż zgęstnieje.
  2. Do pucharków nałożyć po łyżce budyniu. Biszkopty moczyć w kawie (można dodać alkoholu) i układać na budyniu.
  3. Owoce pokroić i dodać do deseru.
  4. Przykryć kolejną warstwą budyniu, biszkoptów aż do wyczerpania składników.
  5. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wystudzony deser.
  6. Przed podaniem dodać owoce.

deser budyniowy z owocami – dodatkowe informacje

Można oczywiście dodać inne ulubione owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser z herbatnikami i cytrynową pianką
Następny przepis: Deser dla diabetyków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode