Deser a’la Eton mess z galaretką i owocami
Eton Mess to popularny, kremowy deser z Anglii, który zyskał nowe, kuszące oblicze. Deser a’la Eton mess z galaretką i owocami to cudowne połączenie klasycznej angielskiej tradycji z lekkością i smakiem lata. Zachwyca doskonałym użyciem kontrastów – chrupiącego bezy, delikatnej śmietanki i soczystych owoców. Nasza wersja tego deseru, dzięki zastosowaniu galaretki, poszerza gamę doznań smakowych. Jest to idealna propozycja na zakończenie rodzinnej kolacji, czy też na słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli galaretki kojarzą Ci się z dzieciństwem, ten deser owocowy przekona Cię, że mogą one stanowić elegancką bazę dla dojrzałych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka galaretki malinowej
- 250 g malin
- 200 g borówek amerykańskich
- około 60-70 g gotowych bez (mogą być kupne lub domowe)
- 250-300 g śmietanki 30%
- listki mięty do dekoracji
Deser a’la eton mess z galaretką i owocami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, studzimy, wylewamy do dużego płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia, najlepiej do lodówki. Dokładnie stężałą galaretkę kroimy w niedużą kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- W 4 pucharkach układamy warstwami: kostki galaretki, bitą śmietanę, pokruszoną bezę, owoce i znowu galaretkę, śmietanę, bezę i owoce. Wierzch dekorujemy listkami mięty.
Deser a’la Eton mess z galaretką i owocami – dodatkowe informacje
Zamiast galaretki malinowej, malin i borówek można użyć galaretki o dowolnym smaku i dowolnych owoców. W tym deserze użyłam gotowych bezików z dodatkiem kakao, ale mogą być białe. Deser wykonany wg powyższego przepisu nie jest bardzo słodki. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, do śmietany może dodać trochę cukru pudru w czasie ubijania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Delikatny sernik na biszkoptach
Następny przepis: Desee a`la tiramisu