Desee a`la tiramisu
Zapraszamy do odkrywania smaku włoskim, dzięki przepisowi na tradycyjny deser a’la tiramisu. Łączący w sobie delikatność biszkoptu nasączonego aromatyczną kawą, krem z mascarpone oraz kakao to prawdziwa symfonia smaków. Dochodzi do tego specjalny składnik – miłość do słodkości, która sprawia, że deser zachwyca nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Niezrównana równowaga pomiędzy słodyczą, goryczą kawy i delikatną teksturą sprawia, iż desee a’la tiramisu jest unikalnym doświadczeniem kulinarnej rozkoszy, które, niezależnie od okazji, doda uroku każdej chwili. Nie czekaj, zanurz się w niepowtarzalnym, włoskim klimacie z deserem a’la tiramisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- owoce (na przykład truskawki, maliny, brzoskwinie w puszce)
- ciastka markizy (ewentualnie biszkopty)
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- zapach migdałowy
- 500 gram serka mascarpone (2 mniejsze opakowania)
- kawa
Desee a`la tiramisu – jak zrobić?
- Owoce myjemy jeśli używamy brzoskwiń to kroimy w kostkę a jeśli truskawek to przekrawamy je na pół, układamy w pucharkach. Zaparzoną wcześniej kawę studzimy i moczymy w niej ciastka po czym układamy je na owocach. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem dodajemy zapach migdałowy (ewentualnie likier migdałowy) następnie serek mascarpone-ucieramy. Białka ubijamy na puszystą piane po czym dajemy do masy, mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na ciastka. Całość posypujemy mielona kawą i wkładamy do lodówki 🙂
porady – dodatkowe informacje
Deser najlepiej jest trzymać w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser a'la Eton mess z galaretką i owocami
Następny przepis: Deser bananowo-orzechowy