DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE

DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE

Podczas szarej, chłodnej jesieni nic nie sprawi, że poczujesz się bardziej przytulnie, niż domowy, ciepły posiłek. Spróbuj przygotować delikatne kopytka maślane, które rozpływają się w ustach i przypominają czasy, kiedy babcia stawała przy garach. To popularne danie z klusek maślanych, które zawsze smakuje jak u mamy. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie. Doprawione aromatycznym masłem, kopytka są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące. Wprawią cię w doskonały nastrój i pozwolą zachwycić domowników.

Składniki:

  • Ziemniaki (obrane) – 400 g
  • Mąka – około 140 g (około 1 szklanki, może trochę więcej)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Masło – 1 pełna łyżka
  • Sól, pieprz
  • Cebula – 2 duże (opcjonalnie)
  • Olej

Delikatne kopytka maślane – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Ziemniaki obieram i gotuję z osolonej wodzie. Ugotowane odlewam, dodaję masło i ugniatam je tłuczkiem do ziemniaków. Do dużej miski przepuszczam ziemniaki przez praskę, dodaję mąkę, jajko i wyrabiam całość (ja przy pomocy maszyny, jest szybko i czysto).

    2.

    Wyrobioną masę przekładam na stolnice obficie posypaną mąką i formuje dwa wałki po czym kroję pod skosem na 3 cm kawałki.

    3.

    Gotuję w osolonej wodzie, od wypłynięcia jakieś 3-5 min.

DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE – Dodatkowe informacje

Podałam z cebulą, którą wcześniej pokroiłam drobno i smażyłam na wolnym ogniu z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Delikatne i słodkie placuszki
Następny przepis: Delikatny biszkopt z kremem i krówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode