DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE
Podczas szarej, chłodnej jesieni nic nie sprawi, że poczujesz się bardziej przytulnie, niż domowy, ciepły posiłek. Spróbuj przygotować delikatne kopytka maślane, które rozpływają się w ustach i przypominają czasy, kiedy babcia stawała przy garach. To popularne danie z klusek maślanych, które zawsze smakuje jak u mamy. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie. Doprawione aromatycznym masłem, kopytka są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące. Wprawią cię w doskonały nastrój i pozwolą zachwycić domowników.
admin
Składniki:
- Ziemniaki (obrane) – 400 g
- Mąka – około 140 g (około 1 szklanki, może trochę więcej)
- Jajko – 1 sztuka
- Masło – 1 pełna łyżka
- Sól, pieprz
- Cebula – 2 duże (opcjonalnie)
- Olej
Delikatne kopytka maślane – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ziemniaki obieram i gotuję z osolonej wodzie. Ugotowane odlewam, dodaję masło i ugniatam je tłuczkiem do ziemniaków. Do dużej miski przepuszczam ziemniaki przez praskę, dodaję mąkę, jajko i wyrabiam całość (ja przy pomocy maszyny, jest szybko i czysto).
2.
Wyrobioną masę przekładam na stolnice obficie posypaną mąką i formuje dwa wałki po czym kroję pod skosem na 3 cm kawałki.
3.
Gotuję w osolonej wodzie, od wypłynięcia jakieś 3-5 min.
DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE – Dodatkowe informacje
Podałam z cebulą, którą wcześniej pokroiłam drobno i smażyłam na wolnym ogniu z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Delikatne i słodkie placuszki
Następny przepis: Delikatny biszkopt z kremem i krówkami