Delikatne i słodkie placuszki

Delikatne i słodkie placuszki

Jeżeli jesteś wielbicielem słodkości na śniadanie lub poszukujesz pysznego i prostego deseru, ten przepis z pewnością cię zainteresuje. Oto przepis na delikatne, słodkie placuszki, które możesz serwować na różne okazje i w różny sposób, dodając ulubione owoce, syropy, dżemy, czy kremy. Brzmi pysznie prawda? Te niewielkie, aromatyczne i puszyste placki na słodko staną się ulubionym daniem dla dorosłych i dzieci. Przyrządzanie ich to również świetna zabawa. Przygotuj więc składniki i zacznij cieszyć się procesem tworzenia oraz delektowania się tymi słodkimi placuszkami.

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kopiaste mąki
  • łyżka mleka

Delikatne i słodkie placuszki – jak zrobić?

  1. Białko oddzielić od żółtka. Ubić białko na pianę z cukrem pudrem.
  2. Dodać mąkę, żółtko, mleko i zmiksować.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni (lepiej na oleju) z obu stron na złoty kolor.

Słowa kluczowe: słodkie placuszki, placuszki na słodko, placki na słodko

Delikatne i słodkie placuszki – dodatkowe informacje

Podane z ulubionym owocem smakują bosko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową
Następny przepis: DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode