Delikatne i słodkie placuszki
Jeżeli jesteś wielbicielem słodkości na śniadanie lub poszukujesz pysznego i prostego deseru, ten przepis z pewnością cię zainteresuje. Oto przepis na delikatne, słodkie placuszki, które możesz serwować na różne okazje i w różny sposób, dodając ulubione owoce, syropy, dżemy, czy kremy. Brzmi pysznie prawda? Te niewielkie, aromatyczne i puszyste placki na słodko staną się ulubionym daniem dla dorosłych i dzieci. Przyrządzanie ich to również świetna zabawa. Przygotuj więc składniki i zacznij cieszyć się procesem tworzenia oraz delektowania się tymi słodkimi placuszkami.
admin
Składniki:
- jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kopiaste mąki
- łyżka mleka
Delikatne i słodkie placuszki – jak zrobić?
- Białko oddzielić od żółtka. Ubić białko na pianę z cukrem pudrem.
- Dodać mąkę, żółtko, mleko i zmiksować.
- Smażyć na rozgrzanej patelni (lepiej na oleju) z obu stron na złoty kolor.
Słowa kluczowe: słodkie placuszki, placuszki na słodko, placki na słodko
Delikatne i słodkie placuszki – dodatkowe informacje
Podane z ulubionym owocem smakują bosko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową
Następny przepis: DELIKATNE KOPYTKA MAŚLANE