Delikatna zupa na indyku
Zupa na indyku to wyrafinowany sposób, aby wykorzystać resztki po świątecznym indyku lub zużyć piersi z indyka, które masz w swojej zamrażarce. Delikatna zupa na indyku to pyszne, kremowe danie, które z pewnością będzie rozgrzewać w chłodne dni. Mieszanka aromatycznych warzyw, przypraw i mięsa z indyka tworzy bogaty, pełny smaku rosół. To doskonała zupa na obiad, która zadowoli każdego szukającego wyrafinowanego, ale jednocześnie prostej potrawy. Tej zupie z pewnością nie brakuje charakteru, a jej bogaty smak jest wystarczająco dobry, aby zadowolić każdego smakosza. Ta zupa na indyku jest idealna na dowolną okazję!
admin
Składniki:
- 1 duże skrzydło z indyka
- ok 4 litry wody zimnej
- 5 łyżek ryżu
- 3 marchewki
- pęczek koperku
- gałązka pietruszki
- kawałek pora
- kawałek korzenia selera
- korzeń pietruszki
- cebula
- pieprz kolorowy
- szczypta soli himalajskiej
Delikatna zupa na indyku – jak zrobić?
- Skrzydełko myjemy i zalewamy zimną wodą. Warzywa obieramy.
- Do wody dodajemy startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera. Cebulę przekrawamy na pół i obsmażamy na palniku do zarumienienia. Pora kroimy w pół krążki i dodajemy do zupy.
- Całość gotujemy do miękkości mięsa, pod koniec gotowania wsypujemy ryż. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Koperek z pietruszką siekamy drobno i dodajemy do zupy.
- Życzę smacznego!
Delikatna zupa na indyku – dodatkowe informacje
Dzięki podsmażonej na palniku cebulce, zupa na indyku wychodzi bardziej aromatyczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Delikatna duszona marchewka do obiadu
Następny przepis: Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową