Czysty biały barszcz
Czysty biały barszcz to oryginalna, mniej znana odmiana tradycyjnej zupy świątecznej, uznawanej za jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni. Wyróżnia się swoją jasną, prawie świetlistą barwą i delikatnym, lekko kwaskowatym smakiem. Ta prostota jest też jej największą zaletą – barszcz biały czysty to esencja prostych, ale wyszukanych smaków, które pochodzą tak naprawdę tylko z użytych składników. Jest to zupa, która idealnie pasuje zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Zaznaczmy więc nasze kalendarze i przygotujmy się do uwarzenia czegoś ekstra – czystego białego barszczu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 litry wody
- 6 kawałków wiejskiej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 płaska łyżka soli, pieprz
- 1/2 butelki zakwasu do barszczu
- 6 jajek
- 6 łyżeczek chrzanu
Czysty biały barszcz – jak zrobić?
-
Zagotować wodę z obraną i przekrojoną cebulą, związanym nitką pęczkiem kopru i kiełbasą, i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie ugotować jajka na twardo.
Do barszczu dodać zakwas, przyprawić do smaku.
Wyjąć koperek i cebulę.
Podawać z kawałkiem kiełbasy, jajkiem i chrzanem.
Czysty biały barszcz – dodatkowe informacje
Ta ilość barszczu wystarcza dla 6 osób. Kiełbasę można pokroić na talarki.