Czeskie knedliki
Czeskie knedliki to tradycyjne danie kuchni czeskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Charakterystyczne dla ich przygotowania jest gotowanie na parze, co nadaje im lekkości i wyjątkowego smaku. Składniki na knedliki to produkty łatwo dostępne i proste do przygotowania. Knedliki na parze doskonale komponują się z wieloma potrawami, zwłaszcza z mięsem duszonym w sosach. Są również doskonałą propozycją dla osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych dodatków do mięs, takich jak ryż czy ziemniaki. Wypróbuj czeskie knedliki i przekonaj się o ich unikalnym smaku i konsystencji.
admin
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 20 g. drożdży
- 1 jajko
- 1 plaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Czeskie knedliki – jak zrobić?
-
1.
Drożdże i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i zaczyn drożdżowy. Następnie wlać resztę mleka i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagnieść. Podzielić na 4 części i uformować podłużne bagietki. Przykryć ściereczką. -
2.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku włożyć knedliki, najlepiej pojedynczo lub po dwa. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym gazie około 15 minut. U mnie gotowały się po dwa. To zależy jak szeroki jest garnek. Knedliki rosną w czasie gotowania, więc jeśli nie będą miały miejsca to się posklejają. W połowie gotowania przewróciłam knedliki, żeby się równo ugotowały. -
3.
Gotowe knedliki pokroić na kilku centymetrowe plastry. Podawać z sosem. U nas były z gulaszem. -
4.
Smacznego 🙂
Czeskie knedliki – dodatkowe informacje
Knedliki na parze najlepiej kroić bardzo ostrym nożem, wtedy uzyskamy ładne plastry. Tępy nóż będzie je zgniatał.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czeski knedel z gulaszem
Następny przepis: Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą