Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą
Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą nie jest typowym daniem, które można znaleźć na naszych stołach. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku podstawowych składników, takich jak karkówka, cebula, czosnek, oraz oczywiście czeskie piwo i kapusta. Ten przepis idealnie łączy w sobie tradycyjną, czeską kuchnię – jest pełen smaków, które przenoszą nas prosto do serca Pragi. To danie nie tylko rozgrzewa, ale również sprawia, że chcemy odkrywać inne kulinarne specjały naszych południowych sąsiadów. Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą to propozycja dla tych, którzy cenią wyraźne i intensywne smaki. Zachęcam do wypróbowania!
admin
Składniki:
- Do gulaszu:
- 500g mięsa z łopatki
- 2 duże białe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- Łyżka klarowanego masła
- 2 Łyżki mąki
- Papryka słodka, pieprz czarny, sól
- 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe
- Szklanka jasnego piwa
- Do zasmażanej kapusty:
- 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
- duża cebula
- łyżka smalcu
- łyżka masła
- pieprz, kminek
- Do placków ziemniaczanych:
- 1kg ziemniaków
- 1 ½ białej cebuli
- Sól, pieprz
- Mąka pszenna
- Olej do smażenia
Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą – jak zrobić?
-
1. Czeski gulasz piwny:
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy mięso do garnka z tłuszczem i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. -
2. Kapusta zasmażana po czesku:
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełną szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem. -
3. Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron.
Serwujemy gorący gulasz z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików.
Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą – dodatkowe informacje
Uważajmy z piwem i nie dodawajmy go zbyt dużo, jak również nie używajmy piwa mocnego gdyż gulasz będzie za gorzki.