Czerwone porzeczki w syropie
Podnieś smak lata do góry z tym niezwykle smacznym i aromatycznym przepisem na czerwone porzeczki w syropie. Idealnie pasują do różnego rodzaju deserów, śniadań czy nawet drinków. Przepis ten pozwoli Ci cieszyć się smakiem soczystych, czerwonych porzeczek o każdej porze roku. Delikatnie podduszane w słodkim syropie, porzeczki zachowują swój naturalny kwasowy akcent, a dodatkowo zyskują na soczystości i słodyczy. Ten letni przepis jest łatwy do wykonania, a aromat czerwonych porzeczek w syropie na pewno zachęci Cię, aby został stałym elementem Twojej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 40 dag cukru
Czerwone porzeczki w syropie – jak zrobić?
- Wykonanie: porzeczki obrać z szypułek, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć dobrze na sitku. Do miski przełożyć owoce zasypując je warstwowo cukrem. Odstawić na 12 godzin. Następnie przełożyć do słoików wraz z powstałym syropem. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Po lekkim przestudzeniu wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem do całkowitego wysygnięcia.
Czerwone porzeczki w syropie – dodatkowe informacje
1. do porzeczek można dodać sok z cytryny w niewielkiej ilości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czerwone korale - ciasto z porzeczkami
Następny przepis: Czerwone porzeczki w syropie na zimę