Czekośliwka lub śliwkowe powidła z kakao bez mieszania
Czekośliwka, znana także jako śliwkowe powidła z kakao bez mieszania to wyjątkowe połączenie smaku dojrzałych, soczystych śliwek i intensywnego kakao. Ten nietypowy dżem śliwkowy z kakao to doskonały dodatek do pieczywa, ciasteczek czy naleśników, nadając im niepowtarzalnej, słodko-gorzkiej nuty. Czekośliwka to także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i dodanie do codziennej diety wspaniałego źródła błonnika, witamin i minerałów. Zaskakująca kombinacja smaków pozwoli Wam odkryć śliwki z kakao w zupełnie nowej odsłonie, a prostota przepisu zachęci do kulinarnych eksperymentów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4,5 kilograma dojrzałych śliwek
- Ok. 400 – 500 gramów cukru w zależności od słodkości owoców
- 3 torebki cukru waniliowego
- 6 łyżek kakao
Czekośliwka lub śliwkowe powidła z kakao bez mieszania – jak zrobić?
- Śliwki umyć, pozbawić pestek.
- Na dno dużego garnka wsypać cukier, ma być ok. 2 – 3 cm warstwa cukru.
- Delikatnie włożyć śliwki.
- Gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 2 – 3 godziny.
- Nie mieszając!
- Wyłączyć.
- Zostawić na noc.
- Na drugi dzień, gotować bez mieszania przez ok. 1 godzinę, do wyraźnego zgęstnienia masy.
- Gdyby była taka konieczność gorącą masę śliwkową należy zblendować.
- Po ewentualnym zblendowaniu gotować do otrzymania pożądanej konsystencji, mieszając już dość często.
- Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy oraz kakao.
- Mieszając cały czas, gotować przez 1 – 2 minuty.
- Gorącą czekośliwkę przełożyć do słoików.
- Pasteryzować przez 10 minut.
Słowa kluczowe: dżem śliwkowy z kakao, śliwki z kakao, powidło śliwkowe z kakao, powidła śliwkowe z kakao
Porady – dodatkowe informacje
Czas gotowania jest różny w zależności od dojrzałości i soczystości śliwek, a także od pożądanej przez nas konsystencji. Przy pierwszych godzinach gotowania NIE WOLNO mieszać śliwek w garnku, w przeciwnym wypadku trzeba będzie mieszać już cały czas. Na spodzie tworzy się jakby warstwa gęstego syropu cukrowo – śliwkowego, który nie przywiera do dna. W ten sam sposób można przygotować tradycyjne powidła śliwkowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy tort straciatella
Następny przepis: Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą