Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

Ten przepis na czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wielbicieli słodkości. Smakowe akcenty czekolady i wiśni doskonale komponują się z kremem charakteryzującym się delikatnym smakiem oraz gładką konsystencją. Już na pierwszy rzut oka wyróżnia się dekoracyjnym wyglądem i apetyczną warstwową strukturą. Widoczne kawałki wiśni dodają mu niepowtarzalnego charakteru. Aromat i smak tortu zachwycą wszystkich miłośników połączenia czekoladowo-wiśniowego. Wykorzystanie serka mascarpone sprawia, że jest to deser o niezwykle kremowej teksturze. Ten tort czekoladowy z wiśniami i kremem z serka mascarpone to królewskie doświadczenie kulinarne.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 120g ciemnego kakao
  • 250ml wrzątku
  • 125ml mleka
  • 1 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 125g masła
  • 275g cukru muscovado
  • 165g drobnego cukru białego
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 280g mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Galaretka:
  • 300g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 wiśniowa galaretka
  • ok. 250ml wrzątku
  • Krem:
  • 500g serka mascarpone
  • 250g naturalnego twarożku z kubeczka (np. President)
  • 250g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 3 śmietan-fixy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 75g masła

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone – jak zrobić?

  1. Zacznę od galaretki. Owoce rozmrozić, krótko zmiksować blenderem, przełożyć do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie było 500ml. Dodać galaretkę i rozpuścić. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą, folię lekko posmarować olejem i przelać galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia.
  2. Teraz ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać. Dodać mleko, ponownie wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i dwa razy przesiać. Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej. Następnie dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać 1/3 mąki z sodą, zmiksować do połączenia się składników. Dodać połowę masy kakaowej, znów krótko zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, następnie resztę masy kakaowej i na końcu resztę mąki. Po każdym dodatku krótko miksować na wolnych obrotach. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez ok. 55-60 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
  3. Przygotować krem. Cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią dobrze razem wymieszać. Mascarpone, twarożek i śmietankę przełożyć do misy miksera i zmiksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Dodać cukier i zwiększyć obroty. Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
  4. „Górkę”, która powstała na wierzchu ciasta odciąć i odłożyć. Można ją wykorzystać do zrobienia trufelków lub bajaderek. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy. 1 łyżkę kremu rozsmarować na placku, delikatnie ułożyć stężałą galaretkę i przykryć cienką warstwą kremu, pamiętając o tym, żeby dobrze wypełnić kremem boki. Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go dżemem. Rozsmarować pozostały krem i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki.
  5. Przygotować polewę. Składniki przełożyć do metalowej lub żaroodpornej misy i ustawić na garnuszku z lekko gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając, rozpuścić składniki, aby powstała gładka polewa. Woda pod czekoladą nie może gotować się zbyt mocno, bo czekolada będzie ziarnista. Gotową polewę przestudzić i wylać na ciasto. Ponownie schłodzić.

Słowa kluczowe: tort wiśniowy z serkiem mascarpone, tort z wiśniami i mascarpone, tort czekoladowy z mascarpone i wiśniami, tort wiśniowy z mascarpone, tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone, przepis na tort czekoladowy z wiśniami, tort czekoladowo-wiśniowy

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto idealnie nadaje się również na babeczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy tort - bez mąki, glutenu i białego cukru
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode