Czekoladowy tort straciatella

Czekoladowy tort straciatella

Czekoladowy tort straciatella to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. To ekscytująca wariacja na temat tradycyjnego tortu czekoladowego, która łączy intensywny smak kakao z lekkością straciatella. Ten wykwintny deser łączy w sobie delikatną, ciemną i bogatą warstwę tortu czekoladowego, przeplecioną miękką warstwą kremu o smaku straciatella. Ta kompozycja smaków jest na tyle uniwersalna, że zaspokoi zarówno miłośników mocy czekolady, jak i tych, którzy wolą lżejsze, mleczne desery. Czekoladowy tort straciatella to świetny wybór na każdą specjalną okazję, od urodzin po eleganckie przyjęcia. Może on być też doskonałym sposobem na uczczenie zwykłego dnia.

Składniki:

  • 750 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 opakowania śmietan fix
  • świeże maliny
  • kinder czekolada
  • batoniki kinder bueno
  • jajko niespodzianka

Czekoladowy tort straciatella – jak zrobić?

  1. 250 ml kremówki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 2 tabliczki czekolady, jedna gorzka, jedna mleczna. Zostawiamy w lodówce na 12 h, po tym czasie ubijamy na sztywny krem ganache.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy do nich żółtka i ucieramy na puszystą masę.
  3. Przesianą mąkę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, pieczemy przez 35-40 min w 170 stopniach bez termoobiegu. Wystygnięty biszkopt kroimy na 3 blaty.
  4. 500 ml kremówki ubijamy z mascarpone i jednym fixem, na tarce ścieramy tabliczkę mlecznej czekolady i dodajemy do kremu.
  5. Pierwszy i drugi blat przekładamy kremem, przykrywamy trzecim blatem. Tort obkładamy na górze i na bokach przygotowanym kremem ganache. Wykonać dekorację według własnego uznania z wykorzystaniem malin i batoników kinder.

Czekoladowy tort straciatella – dodatkowe informacje

Tort podawać schłodzony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy tort - bez mąki, glutenu i białego cukru
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode