Czekoladowy sernik na herbatnikach
Czekoladowy sernik na herbatnikach to doskonały deser dla miłośników słodkości. Pyszne ciasto, z delikatnym czekoladowym kremem, spoczywającym na kruchym spodzie z herbatników, jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy specjalnej okazji. Nieważne, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, ten sernik na pewno zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. I choć składniki są dość proste, to jednak sposób ich połączenia tworzy prawdziwie wykwintny smak. Czekoladowy sernik na herbatnikach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj, a na pewno ten przepis szybko znajdzie się wśród twoich ulubionych.
admin
Składniki:
- Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiaderku)
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- 4 łyżki kakao
- Pianka:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- cukier puder do smaku
- 2 – 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- niewielka ilość gorącej wody
- Dodatkowo:
- około 10 dag herbatników
- 5 dag białej czekolady
- 5 dag mlecznej czekolady
- cukrowa posypka według uznania
Czekoladowy sernik na herbatnikach – jak zrobić?
-
1.
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. -
2.
Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ). -
3.
Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 – 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ). -
4.
Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy. -
5.
Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania. -
6.
Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką. -
7.
Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Można użyć innego sera, ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić. Budyń bez cukru i na pół litra mleka każdy. Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałków. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę Śnieżkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki
Następny przepis: Czekoladowy sernik z brzoskwiniami