Czekoladowy sernik na herbatnikach

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Czekoladowy sernik na herbatnikach to doskonały deser dla miłośników słodkości. Pyszne ciasto, z delikatnym czekoladowym kremem, spoczywającym na kruchym spodzie z herbatników, jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy specjalnej okazji. Nieważne, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, ten sernik na pewno zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. I choć składniki są dość proste, to jednak sposób ich połączenia tworzy prawdziwie wykwintny smak. Czekoladowy sernik na herbatnikach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj, a na pewno ten przepis szybko znajdzie się wśród twoich ulubionych.

Składniki:

  • Masa serowa:
    • 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiaderku)
    • 5 jajek
    • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
    • 4 łyżki kakao
  • Pianka:
    • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    • cukier puder do smaku
    • 2 – 3 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • niewielka ilość gorącej wody
  • Dodatkowo:
    • około 10 dag herbatników
    • 5 dag białej czekolady
    • 5 dag mlecznej czekolady
    • cukrowa posypka według uznania

Czekoladowy sernik na herbatnikach – jak zrobić?

  1. 1.
    Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników.
  2. 2.
    Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).
  3. 3.
    Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 – 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).
  4. 4.
    Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.
  5. 5.
    Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.
  6. 6.
    Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.
  7. 7.
    Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Porady – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Można użyć innego sera, ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić. Budyń bez cukru i na pół litra mleka każdy. Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałków. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę Śnieżkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki
Następny przepis: Czekoladowy sernik z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode