Czekoladowy deser w czekoladowych pucharkach
Czekoladowy deser w czekoladowych pucharkach to delektowanie się w dwóch etapach. Najpierw podziwiamy estetykę prezentacji, a potem oddajemy się czekoladowemu rozkoszowaniu. To idealny przepis dla prawdziwych miłośników czekolady, którzy chcą poczuć intensywną moce kakaowca. Pyszny, kremowy, czekoladowy deser w finezyjnym pucharku wykonanym również z czekolady – to kwintesencja spełnienia marzeń każdego łasucha. Połączenie słodyczy deseru z delikatnym kwaskiem dodatków sprawia, że jest wyjątkowo smaczny. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prezentuje się niezwykle elegancko i apetycznie. Idealny na zakończenie wykwintnej kolacji czy specjalnego spotkania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- gorzka czekolada
- biała czekolada
- śmietanka 30%
- wafla czekoladowa
- kolorowa posypka waflowa
Czekoladowy deser w czekoladowych pucharkach – jak zrobić?
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nalać ją do 4 silikonowych foremek na babeczki i rozprowadzić po wewnętrznej stronie. Można do tego użyć pędzelka lub małą łyżeczkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić (można dodać 1 łyżeczkę cukru pudru) i wymieszać z czekoladą.
- Zastygniętą czekoladę delikatnie wyciągnąć z foremek. Do środka włożyć pokruszonego wafelka i wycisnąć szprycą bitą śmietanę. Całość udekorować posypką waflową.
Słowa kluczowe: desery w pucharkach czekoladowe, deser czekoladowy w pucharku
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast gorzkiej można użyć mlecznej czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną
Następny przepis: Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki