Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną
Podkreślając niezwykły smak, Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną to deser, który na pewno zachwyci Twoich gości. To połączenie słodkiego ciasta czekoladowego, z delikatną nutą wanilii, z kwasowym akcentem świeżej żurawiny. Ciekawy kontrast smaków i różnice w teksturach tylko dodają tej potrawie uroku. Tradycyjnie clafoutis pieczone jest z wiśniami, ale ta świeża, odmieniona wersja, z pewnością jest warta spróbowania. Świeża żurawina, dodana do czekolady, tworzy niezapomniany smak, który zaspokoi podniebienia każdego wielbiciela deserów. Idealne na zimowe popołudnia przy filiżance gorącej kawy czy herbaty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 105 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g świeżej żurawiny
- cukier puder do oprószenia
Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną – jak zrobić?
- Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy rózgą.
- Dodajemy mąkę, kakao i dolewamy mleko. Wszystko mieszamy.
- Przelewamy do natłuszczonej formy do zapiekania o średnicy 26 cm. Wrzucamy umytą, osuszoną żurawinę.
- Pieczemy ok 35 min w 180 st.
- Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną – dodatkowe informacje
Deser świetnie smakuje na ciepło jak i zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy blok z ryżu preparowanego
Następny przepis: Czekoladowy deser w czekoladowych pucharkach