Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną
Podkreślając niezwykły smak, Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną to deser, który na pewno zachwyci Twoich gości. To połączenie słodkiego ciasta czekoladowego, z delikatną nutą wanilii, z kwasowym akcentem świeżej żurawiny. Ciekawy kontrast smaków i różnice w teksturach tylko dodają tej potrawie uroku. Tradycyjnie clafoutis pieczone jest z wiśniami, ale ta świeża, odmieniona wersja, z pewnością jest warta spróbowania. Świeża żurawina, dodana do czekolady, tworzy niezapomniany smak, który zaspokoi podniebienia każdego wielbiciela deserów. Idealne na zimowe popołudnia przy filiżance gorącej kawy czy herbaty.
admin
Składniki:
- 105 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g świeżej żurawiny
- cukier puder do oprószenia
Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną – jak zrobić?
- Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy rózgą.
- Dodajemy mąkę, kakao i dolewamy mleko. Wszystko mieszamy.
- Przelewamy do natłuszczonej formy do zapiekania o średnicy 26 cm. Wrzucamy umytą, osuszoną żurawinę.
- Pieczemy ok 35 min w 180 st.
- Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną – dodatkowe informacje
Deser świetnie smakuje na ciepło jak i zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy blok z ryżu preparowanego
Następny przepis: Czekoladowy deser w czekoladowych pucharkach