Czekoladowy blok z ryżu preparowanego
Czekoladowy blok z ryżu preparowanym to smakołyk, który łączy w sobie fantazję kulinarną z łatwością wykonania. To genialne połączenie chrupiącego ryżu z puszystą, słodką czekoladą daje efekt zarówno kuszący dla oka, jak i niezwykle zadowalający dla podniebienia. Składniki są proste i łatwo dostępne, dzięki czemu przepis ten jest idealny do wykonania w domu, niezależnie od okazji – od spontanicznego, niedzielnego deseru, po upominek dla bliskiej osoby. Zaskakujący i oryginalny blok czekoladowy z ryżem preparowanym na pewno zachwyci wszystkich miłośników słodyczy.
admin
Składniki:
- WARSTWA JASNA:
- 50 g ryżu preparowanego
- 15 dag białej czekolady
- 50 dag masła
- 1 łyżka miodu
- WARSTWA CIEMNA:
- 50 g ryżu preparowanego
- 12,5 dag czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
- 50 dag masła
- 1 łyżka miodu
Czekoladowy blok z ryżem preparowanym – jak zrobić?
-
1.
Ryż podpieramy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i miodem.
Masę czekoladową wlewamy do ryżu i dobrze mieszamy.
Ciemną masę wykładamy na blaszkę, wyrównujemy, dociskamy i wstawiamy do lodówki. -
2.
Przygotowujemy jasną masę, wykładamy na ciemną, również wyrównujemy i dociskamy.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, po czym kroimy w kwadraciki.
Czekoladowy blok z ryżem preparowanym – dodatkowe informacje
Blok ryżowy przechowywać w lodówce
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowo-pomarańczowy deser
Następny przepis: Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną