Czekoladowo-pomarańczowy deser
Czekoladowo-pomarańczowy deser to połączenie dwóch niezwykle zharmonizowanych smaków, tworzące wyjątkowe doznania kulinarne. To doskonałej jakości czekolada, który spotyka się z soczystą pomarańczą na jednym talerzu to jedyna w swoim rodzaju uczta dla podniebienia. Deser ten jest nie tylko smaczny, ale również atrakcyjny wizualnie. Ci, którzy szukają czegoś oryginalnego i jednocześnie klasycznego, z pewnością docenią tę propozycję. Idealnie sprawdzi się jako słodki finał uroczystego obiadu czy kolacji. To także świetna opcja na podwieczorek zmęczonym smakoszom. Wyrafinowany, a zarazem prosty w przygotowaniu, deser czekoladowo-pomarańczowy stanowi doskonałą propozycję dla każdego miłośnika słodkości.
admin
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 220 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
- Krem pomarańczowy
- 150 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 100 g masła
- szczypta goździków lub korzennej przyprawy (opcjonalnie)
Czekoladowo-pomarańczowy deser – jak zrobić?
-
1.
Przygotowujemy ciasto- W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż składniki się roztopią. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
- Do miski przekładamy jajka i cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną masę czekoladową i wszystko mieszamy do połączenia składników.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki o wymiarach (u mnie 25×30 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
-
2.
Przygotowujemy krem (orange curd)- W garnuszku umieszczamy sok pomarańczowy, sok z cytryny, rozkłócone jajka i żółtka oraz cukier i masło i podgrzewamy cały czas mieszając. Opcjonalnie dodajemy startą skórkę pomarańczową. Może to trwać 20 minut (albo trochę dłużej lub trochę krócej – ale warto 😉
- Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
-
3.
Deserki- Upieczone ciasto łamiemy lub kroimy na małe kawałki, umieszczamy w pojemniczkach do deserów, następnie układamy warstwę kremu pomarańczowego i na wierzch trochę czekoladowego ciasta.
Czekoladowo-pomarańczowy deser – dodatkowe informacje
Gdyby orange curd się zwarzył (masło oddzieliło się od reszty), wtedy gdy będzie ostudzony, trzeba zmiksować go blenderem i uratujemy sytuację.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami
Następny przepis: Czekoladowy blok z ryżu preparowanego