Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami
Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami to prawdziwe połączenie smaków zaprojektowane, by pobudzić Twoje kubki smakowe. To doskonała kompozycja, która łączy w sobie gładkość chałwy z głębią czekolady, a jednocześnie uwypukla swoje nuty dzięki lekkości bezy. Idealne dla miłośników desery z nutą słodyczy. Wystarczy spojrzeć na listę składników, aby zrozumieć bogactwo smaku czekające na Ciebie w tym ciastku. Dlatego, jeśli szukasz niepowtarzalnego przepisu na ciasto, które zadowoli Twoje podniebienie, Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami jest właśnie dla Ciebie. Choć jest to zdumiewająco prosty przepis, efekt końcowy jest zaskakująco bogaty i pełen rozkoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt: 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- krem czekoladowy: 3 jajka
- 100 g czekolady mlecznej
- kilka kropel aromatu rumowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 200 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- krem chałwowy: 3 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu rumowego
- 200 g chałwy
- 200 g masła
- ponadto: 200 g bezików
- do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej, posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
- 100 g czekolady deserowej
Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami – jak zrobić?
- Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24/24 cm. Piec ok. 40 w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
- Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem (najlepiej na parze), na gęstą, puszystą pianę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z kakao i mlekiem, lekko wystudzić. Letnią dodać do wystudzonej masy jajecznej. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać aromat rumowy i zmiksować z masą jajeczno-czekoladową, do powstania gładkiej masy.
- Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, i aromat rumowy wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem i , dodając go stopniowo małymi porcjami.
- Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym. Poukładać bezy (odłożyć kilka do dekoracji), posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować odłożonymi bezami. Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godz. (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami – dodatkowe informacje
dla zaostrzenia smaku, w wersji dla dorosłych do kremów zamiast aromatu dajemy łyżeczkę spirytusu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ule z nutellą
Następny przepis: Czekoladowo-pomarańczowy deser