Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami to prawdziwe połączenie smaków zaprojektowane, by pobudzić Twoje kubki smakowe. To doskonała kompozycja, która łączy w sobie gładkość chałwy z głębią czekolady, a jednocześnie uwypukla swoje nuty dzięki lekkości bezy. Idealne dla miłośników desery z nutą słodyczy. Wystarczy spojrzeć na listę składników, aby zrozumieć bogactwo smaku czekające na Ciebie w tym ciastku. Dlatego, jeśli szukasz niepowtarzalnego przepisu na ciasto, które zadowoli Twoje podniebienie, Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami jest właśnie dla Ciebie. Choć jest to zdumiewająco prosty przepis, efekt końcowy jest zaskakująco bogaty i pełen rozkoszy.

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • krem czekoladowy: 3 jajka
  • 100 g czekolady mlecznej
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • krem chałwowy: 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 200 g chałwy
  • 200 g masła
  • ponadto: 200 g bezików
  • do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej, posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
  • 100 g czekolady deserowej

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami – jak zrobić?

  1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24/24 cm. Piec ok. 40 w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
  2. Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem (najlepiej na parze), na gęstą, puszystą pianę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z kakao i mlekiem, lekko wystudzić. Letnią dodać do wystudzonej masy jajecznej. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać aromat rumowy i zmiksować z masą jajeczno-czekoladową, do powstania gładkiej masy.
  3. Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, i aromat rumowy wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem i , dodając go stopniowo małymi porcjami.
  4. Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym. Poukładać bezy (odłożyć kilka do dekoracji), posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować odłożonymi bezami. Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godz. (a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami – dodatkowe informacje

dla zaostrzenia smaku, w wersji dla dorosłych do kremów zamiast aromatu dajemy łyżeczkę spirytusu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ule z nutellą
Następny przepis: Czekoladowo-pomarańczowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode