Czekoladowe naleśniki z serem i grantem
Zanurz się w wyjątkowym smaku czekoladowych naleśników z serem i granatem. To genialne połączenie słodkiej, kruchej czekolady z delikatną słonością sera i soczystym, orzeźwiającym smakiem granatu. Ten przepis jest niezwykle prosty i przystępny nawet dla tych osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Naleśniki z granatem to ciekawa odmiana od tradycyjnych naleśników i świetnie sprawdzą się jako deser na specjalne okazje, ale również jako przyjemność na co dzień. Spróbuj sam, a przekonasz się, że to połączenie smaków jest nie tylko oryginalne, ale przede wszystkim niezwykle pyszne.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 0,5 szklanki otrąb pszennych
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 duże jajka
- 1 kopiata łyżka kakao
- około 3,5 szklanki mleka
- Nadzienie:
- 500 g sera (u mnie z wiaderka)
- 1 cukier waniliowy
- Cukier puder do smaku
- 1 duże żółtko
- 3-4 łyżki mleka
- 1 duży owoc granatu
- Dodatkowo:
- bazylia do dekoracji
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Czekoladowe naleśniki z serem i grantem – jak zrobić?
- 1. CIASTO: Do miski przekładamy sypkie składniki ciasta oraz wybijamy jajka.
- 2. Całość zalewamy mlekiem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- 3. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (do wykorzystania całego ciasta).
- 4. NADZIENIE: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego cukier waniliowy, mleko oraz żółtko. Całość miksujemy słodząc do smaku (około 1-2 łyżki). Granat rozłupujemy i wyciągamy ziarenka.
- 5. Przygotowanym waniliowym serkiem smarujemy kolejno usmażone naleśniki. Na ser wykładamy ziarenka granatu. Naleśniki składamy na połowę i porcjujemy na talerze.
Czekoladowe naleśniki z serem i grantem – dodatkowe informacje
Przed podaniem naleśniki dekorujemy: oprószamy cukrem pudrem, posypujemy dodatkowymi ziarenkami granatu i układamy bazylię.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe muffiny z Nutellą
Następny przepis: Czekoladowe niebo