Czekoladowe naleśniki z serem i grantem

Czekoladowe naleśniki z serem i grantem

Zanurz się w wyjątkowym smaku czekoladowych naleśników z serem i granatem. To genialne połączenie słodkiej, kruchej czekolady z delikatną słonością sera i soczystym, orzeźwiającym smakiem granatu. Ten przepis jest niezwykle prosty i przystępny nawet dla tych osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Naleśniki z granatem to ciekawa odmiana od tradycyjnych naleśników i świetnie sprawdzą się jako deser na specjalne okazje, ale również jako przyjemność na co dzień. Spróbuj sam, a przekonasz się, że to połączenie smaków jest nie tylko oryginalne, ale przede wszystkim niezwykle pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
    • 0,5 szklanki otrąb pszennych
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki cukru
    • 2 duże jajka
    • 1 kopiata łyżka kakao
    • około 3,5 szklanki mleka
  • Nadzienie:
    • 500 g sera (u mnie z wiaderka)
    • 1 cukier waniliowy
    • Cukier puder do smaku
    • 1 duże żółtko
    • 3-4 łyżki mleka
    • 1 duży owoc granatu
  • Dodatkowo:
    • bazylia do dekoracji
    • cukier puder do posypania
    • olej do smażenia

Czekoladowe naleśniki z serem i grantem – jak zrobić?

  1. 1. CIASTO: Do miski przekładamy sypkie składniki ciasta oraz wybijamy jajka.
  2. 2. Całość zalewamy mlekiem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. 3. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (do wykorzystania całego ciasta).
  4. 4. NADZIENIE: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego cukier waniliowy, mleko oraz żółtko. Całość miksujemy słodząc do smaku (około 1-2 łyżki). Granat rozłupujemy i wyciągamy ziarenka.
  5. 5. Przygotowanym waniliowym serkiem smarujemy kolejno usmażone naleśniki. Na ser wykładamy ziarenka granatu. Naleśniki składamy na połowę i porcjujemy na talerze.

Czekoladowe naleśniki z serem i grantem – dodatkowe informacje

Przed podaniem naleśniki dekorujemy: oprószamy cukrem pudrem, posypujemy dodatkowymi ziarenkami granatu i układamy bazylię.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe muffiny z Nutellą
Następny przepis: Czekoladowe niebo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode