Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki to prawdziwy raj dla wielbicieli słodkości. Dla tych, którzy uwielbiają połączenie ciemnego kakao i delikatnych naleśników, jest to propozycja idealna. Ciemne naleśniki, przypominające nieco czekoladowe crêpes, są świetną bazą dla różnorodnych dodatków – owoców, bitą śmietaną, lukrem lub sosem czekoladowym. To pyszne śniadanie, deser, a nawet podwieczorek, który możemy podać dla całej rodziny. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj czekoladowe naleśniki już dziś. W końcu naleśniki są jednym z tych dań, które zawsze wychodzą i zawsze smakują.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietany (użyłam 30%)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżka kakao dobrej jakości

Czekoladowe naleśniki – jak zrobić?

  1. Mąkę, mleko, śmietanę i sól dokładnie zmiksować.
  2. Nie przerywając ubijania wmiksować kakao i jajka. Odstawić na około 30 minut.
  3. Kiedy ciasto odpocznie, smażyć cieniutkie placki (najlepiej na suchej, nieprzywierającej patelni) z obu stron.

Słowa kluczowe: ciemne naleśniki

Czekoladowe naleśniki – dodatkowe informacje

Odstawienie ciasta choćby na 15 minut bardzo ułatwi smażenie ciemnych naleśników. W tym czasie ciasto się „związuje”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszne ciasto z truskawkami
Następny przepis: Pyszne drożdżowe Jagodzianki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode