Czekoladowe naleśniki
Czekoladowe naleśniki to prawdziwy raj dla wielbicieli słodkości. Dla tych, którzy uwielbiają połączenie ciemnego kakao i delikatnych naleśników, jest to propozycja idealna. Ciemne naleśniki, przypominające nieco czekoladowe crêpes, są świetną bazą dla różnorodnych dodatków – owoców, bitą śmietaną, lukrem lub sosem czekoladowym. To pyszne śniadanie, deser, a nawet podwieczorek, który możemy podać dla całej rodziny. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj czekoladowe naleśniki już dziś. W końcu naleśniki są jednym z tych dań, które zawsze wychodzą i zawsze smakują.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki śmietany (użyłam 30%)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżka kakao dobrej jakości
Czekoladowe naleśniki – jak zrobić?
- Mąkę, mleko, śmietanę i sól dokładnie zmiksować.
- Nie przerywając ubijania wmiksować kakao i jajka. Odstawić na około 30 minut.
- Kiedy ciasto odpocznie, smażyć cieniutkie placki (najlepiej na suchej, nieprzywierającej patelni) z obu stron.
Słowa kluczowe: ciemne naleśniki
Czekoladowe naleśniki – dodatkowe informacje
Odstawienie ciasta choćby na 15 minut bardzo ułatwi smażenie ciemnych naleśników. W tym czasie ciasto się „związuje”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pyszne ciasto z truskawkami
Następny przepis: Pyszne drożdżowe Jagodzianki