Czekoladowe ciasto Wulkan
Czekoladowe ciasto Wulkan to prawdziwe mistrzostwo wśród deserów, które zaspokoi każdego miłośnika słodkości. Ta wykwintna uczta dla podniebienia łączy intensywną czekoladę, wspaniałe kremy i subtelny ciasto – wszystko ukryte pod efektownym wyglądem wulkanu. Piękno tego ciasta jest niewątpliwe, zarówno na widoczną goło i pod gładką powierzchnią. Składniki są precyzyjnie dobrane, aby stworzyć harmonię smaków i tekstur. Słodycz ciasta to idealny sposób na zakończenie udanej kolacji lub świętowanie specjalnej okazji. Czekoladowy Wulkan, to nie tylko kuszący deser, ale prawdziwe sztuka cukiernicza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- formę tortową 28 cm – może być 26 lub 24
- papier do pieczenia
- folia spożywcza
- ciasto:
- 300 g mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka klasa M-L
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 75 ml oleju
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- masa budyniowa:
- 200 g masła ( kostka )
- 1 budyń śmietankowy
- 600 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 jajko klasa M-L
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- dekoracja:
- czekolada mleczka
- czekolada deserowa
Czekoladowe ciasto wulkan – jak zrobić?
- Budyń: Odlewamy 1/2 szklanki mleka a resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka wsypujemy cukier, budyń, oraz wbijamy jajko – całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę i mieszamy aż do momentu, kiedy budyń zacznie nam gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wrzucamy połamaną tabliczkę białej czekolady oraz całą kostkę masła. Mieszamy aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczają i łączą z budyniem. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Nastawiamy piekarnik na temp.180 stopni by się nagrzał.
- Ciasto: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mleko, olej a także szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem na średnich obrotach miksera. Mieszając tak dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na sam środek wlanego ciasta wlewamy jeszcze gorący budyń. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 50 – 60 min. do suchego patyczka – patyczek wbijamy w brzegi ciasta – bo środek będzie pół płynny od budyniu.
- Gotowe ciasto zostawiamy do przestygnięcia. Gdy przestygnie, to brzegi polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Czekoladowe ciasto Wulkan – dodatkowe informacje
WAŻNE – placek wstawiamy na CAŁĄ NOC do lodówki by masa budyniowa miała czas by się zsiąść oraz by SKŁADNIKI ciasta były w temp. pokojowej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto otrębowe
Następny przepis: CZEKOLADOWE CIASTO NUTELLA