Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru
Dla miłośników słodkości, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru i mąki, prezentujemy przepis na ciasto czekoladowe bez tych dwóch składników. To alternatywa, która może zdziwić niejedną osobę swoim smakiem i konsystencją. Czy można przygotować smaczną słodkość bez wykorzystania mąki pszennej i cukru? Oczywiście! Ten przepis na ciasto czekoladowe stanowi odpowiedź na to pytanie. Nie tylko jest on zdrowszy od tradycyjnych ciast, ale również świetnie wpisuje się w ideę zdrowego odżywiania i dbania o sylwetkę. Taka propozycja to prawdziwy raj dla wszystkich, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni.
admin
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2 jabłka średniej wielkości
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki kakao
- 70g mielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)
- 3 duże łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka masła orzechowego*
- 1 płaska łyżka dowolnych otrąb*
- * można pominąć dodając nieco więcej płatków owsianych i orzechów włoskich
Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru – jak zrobić?
- Banana rozgniatamy widelcem na papkę.
- Jabłka ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do banana.
- Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25-35 minut.
Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru – dodatkowe informacje
Dla uzyskania wilgotnego ciasta wystarczy wyciągnąć ciasto po 25 minutach pieczenia i okręcić je bawełnianą ściereczką. Chłodzone na wolnym powietrzu będzie klasycznym ciastem, nie takim mokrym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane
Następny przepis: Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia