Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

Dla miłośników słodkości, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru i mąki, prezentujemy przepis na ciasto czekoladowe bez tych dwóch składników. To alternatywa, która może zdziwić niejedną osobę swoim smakiem i konsystencją. Czy można przygotować smaczną słodkość bez wykorzystania mąki pszennej i cukru? Oczywiście! Ten przepis na ciasto czekoladowe stanowi odpowiedź na to pytanie. Nie tylko jest on zdrowszy od tradycyjnych ciast, ale również świetnie wpisuje się w ideę zdrowego odżywiania i dbania o sylwetkę. Taka propozycja to prawdziwy raj dla wszystkich, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 70g mielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)
  • 3 duże łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego*
  • 1 płaska łyżka dowolnych otrąb*
  • * można pominąć dodając nieco więcej płatków owsianych i orzechów włoskich

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru – jak zrobić?

  1. Banana rozgniatamy widelcem na papkę.
  2. Jabłka ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do banana.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
  4. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25-35 minut.

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru – dodatkowe informacje

Dla uzyskania wilgotnego ciasta wystarczy wyciągnąć ciasto po 25 minutach pieczenia i okręcić je bawełnianą ściereczką. Chłodzone na wolnym powietrzu będzie klasycznym ciastem, nie takim mokrym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane
Następny przepis: Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode