czekoladowa tarta z malinami
Czekoladowa tarta z malinami to niezwykle smaczne i efektowne połączenie najwyższej jakości ciemnej czekolady oraz słodko-kwaśnych owoców. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która idealnie sprawdzi się jako deser czy uroczyste ciasto na specjalną okazję. Tę wyjątkową tartę o gładkim, luksusowym smaku czekolady przełamywanym soczystymi, świeżymi malinami możemy przygotować na podstawie przepisu znalezionego na kanale kotlettv. To propozycja nie tylko dla miłośników wyrafinowanych słodyczy, ale i dla wszystkich, którzy cenią sobie eleganckie połączenia smaków. Czekoladowa tarta z malinami z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje chociaż jednego kęsa.
admin
Składniki:
- na spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- wierzch tarty:
- łubianka malin
- 100 g czekolady mlecznej i 60 g gorzkiej
- 100 g śmietany kremówki
- 1–2 łyżki masła
Czekoladowa tarta z malinami – jak zrobić?
- Mąkę siekam z cukrem i masłem, potem dodaję żółtka i całość zagniatam. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wałkuję (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przekładam do formy do tarty (moja ma 29 cm), wkładam do lodówki na kolejną godzinę lub dwie, nakłuwam widelcem, obciążam fasolkami i piekę 15 minut w 200 stopniach, ściągam papier z fasolkami i piekę jeszcze 5-10 minut. Studzę ciasto.
- Przygotowuję krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczam masło, dolewam śmietankę i czekoladę. Gdy wszystko się ładnie rozpuści i połączy lekko przestudzony krem wylewam na spód tarty. Gdy zacznie się robić troszkę bardziej zwarty, kładę maliny. Schładzam w lodówce.
czekoladowa tarta z malinami – dodatkowe informacje
Tartę można też zrobić z samej czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CZEKOLADOWA ROZKOSZ
Następny przepis: Czekoladowe babeczki na kefirze