CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO

CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO

Poczuj smak lata, niezależnie od obecnej pory roku! Prezentujemy przepis na sernik cytrynowy na zimno, który stanowi doskonałe połączenie kratéterystycznego dla serników kremowego smaku oraz cytrusowej świeżości. To słodki deser, który zaskoczy cię swoją lekkością i orzeźwiającym aromatem. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia, co sprawia, że jest doskonały, gdy brakuje nam czasu. Serdecznie polecamy ten przepis wszystkim miłośnikom łatwych w wykonaniu, a zarazem przepysznych deserów. Sernik cytrynowy na zimno na pewno zachwyci wszystkich członków rodziny.

Składniki:

  • 1 kilogram sera z wiaderka
  • 400 mililitrów śmietanki kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 żółta galaretka
  • Forma: tortownica kwadratowa 25 cm/25 cm

Cytrynowy sernik na zimno – jak zrobić?

  1. Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy.
  2. 2 galaretki cytrynowe i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach pregotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  3. Śmietankę ubić razem z cukrem, po łyżce dodawać ser i powoli miksować. Dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Masę serową wylać na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia.
  4. 1 galaretkę żółtą rozpuścić w 2 szklankach wody, wylać na ser i schłodzić.

CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO – dodatkowe informacje

Ilość cukru zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć deser, jeśli potrzeba możemy dodać nieco więcej cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki
Następny przepis: Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode