cytrynówka z miodem na spirytusie
Niepowtarzalny smak, aromat i właściwości rozgrzewające – oto sekrety cytrynówki z miodem na spirytusie. Ta domowa nalewka to połączenie trzech składników – cytryny, miodu i spirytusu. Miłośnicy mocnych trunków docenią jej wyraźny charakter, natomiast słodkawy posmak zaskoczy każde podniebienie. Każdy, kto spróbuje, na pewno poczuje wyjątkowe połączenie gorzkości cytryny, słodkości miodu i ostrej, mocnej nuty spirytusu. Doskonała jako dodatek do słodkich deserów czy ognistego kieliszka na zimowe wieczory. Czy jest coś lepszego na zimne, szaro-bure dni, niż aromatyczny, rozgrzewający likier o świeżym cytrynowym aromacie? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na cytrynówkę z miodem na spirytusie.
admin
Składniki:
- 0,5 litra spirytusu
- 1 szklanka soku z cytryn
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5-0,75 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
Cytrynówka z miodem na spirytusie – jak zrobić?
- Cytryny porządnie szorujemy; z 3-4 cytryn odkrawamy byle jak skórkę ale samą żółtą część. Wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka godzin.
- Z cytryn wyciskamy sok tak, żeby było go 250 ml. W garnku umieszczamy sok wraz z miąższem z cytryn, cukrem, miodem i wodą. Mieszankę podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru; studzimy. Wodę z miąższem cytrynowym przecedzamy dwa razy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Przecedzamy również spirytus ze skórkami cytrynowymi.
- Do wody z cytryną i miodem powoli wlewamy spirytus. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Cytrynówkę odstawiamy na kilka dni, aby się przegryzła.
xxxx – dodatkowe informacje
Ilość wody i cukru można dowolnie zmieniać w zależności od upodobań procentowych. Ja zrobiłam w/g poniższych proporcji i nam właśnie taka smakowała…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynówka lubelska
Następny przepis: Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki