Cytrynówka

Cytrynówka

Cytrynówka to staropolska nalewka o kwaskowatym, orzeźwiającym smaku, idealna na gorące dni. Nasz przepis to prosty i doniosły sposób na przygotowanie tego klasycznego napoju, bez większych trudności. To prawdziwa uczta dla miłośników cytrusów, z nutą słodyczy i mocnym alkoholowym uderzeniem. Wykorzystujemy do niej zwykłą wódkę lub bimber i świeże cytryny. To szybka cytrynówka, której recepturę możesz z łatwością dostosować do swojego gustu. Zrelaksuj się z tym chłodnym, cytrynowym napojem, rozkoszując się jednocześnie intensywnym smakiem i urzekającym aromatem. Nasza cytrynówka to idealny dodatek do letnich spotkań na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 10 dużych cytryn
  • 0,5 l wódki 40 % lub spirytusu jeśli chcemy mocniejszą
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu- wybieramy miód jasnej barwy
  • 0,5 szklanki wody

Cytrynówka – jak zrobić?

  1. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieraczką do warzyw zeskrobujemy żółtą skórkę z cytryn – uwaga tylko po wierzchu, aby nasze obierki nie miały na sobie białej błonki. Następnie wszystkie skórki wkładamy do słoika i zalewamy wódką lub opcjonalnie spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w widne miejsce.
  2. W garnuszku rozpuszczamy cukier we wodzie, dodajemy miód, podgrzewamy aż wszystko się ładnie połączy i studzimy.
  3. Z obranych cytryn zdejmujemy białe błonki i wyciskamy sok – sok oraz wyciśnięte cytryny wkładamy do dużego słoja, zalewamy przestudzonym syropem i szczelnie zamykamy. Odkładamy w widne miejsce na 23 godziny.
  4. Po tym czasie zawartość obu słoików filtrujemy przez gazę, dokładnie wyciskając. Łączymy i przelewamy do butelek. Zostawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie nasza cytrynówka jest gotowa do spożycia.

Słowa kluczowe: nalewka cytrynowa szybka, cytrynówka z wódki przepis, szybka cytrynówka, cytrynówka na bimbrze przepis, nalewka cytrynowa na wódce, cytrynówka przepis na wódce, szybka cytrynówka przepis, cytrynówka na wódce, cytrynówka na bimbrze

Cytrynówka – dodatkowe informacje

Najlepiej użyć cytryn ekologicznych, które nie są woskowane. Pozostałe skórki cytrynowe można wykorzystać np. do babeczek mocno cytrynowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynówka
Następny przepis: Cytrynówka lubelska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode