Cytrynówka

Cytrynówka

Cytrynówka to wyjątkowy likier, który łączy w sobie ostrość mocnego spirytusu z odświeżającą nutą cytryn. Jego popularność jest niezaprzeczalna – cytrynówka jest jednym z najbardziej znanych polskich trunków. Wyjątkowość tego likieru wynika z prostoty jego składników, a jednocześnie złożoności smaku. Cytrynówka ze spirytusu to doskonała propozycja dla miłośników mocnych i aromatycznych nalewek. Dokładny przepis na cytrynówkę na spirytusie pozwoli na stworzenie wyjątkowego trunku, w sam raz na zimowe wieczory czy okolicznościowe spotkania. Śmiało można też powiedzieć, że to nieodłączny element polskiej tradycji.

Składniki:

  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 cytryny

numerujemy, woda, cukier, spirytus, słoik, ciemne miejsce, potrząsamy, przecedzamy, naczynie, butelki, przegryzienia, 3 dni.

Cytrynówka – jak zrobić?

  1. Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy cienko skórkę (najlepiej obieraczką do jarzyn). Wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 – litrowy).
  2. Skórki wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 – litrowy). Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gorącym syropem zalewamy skórki. Przykrywamy słoik (nie zakręcamy).
  3. Cytryny obieramy z białej skóry, kroimy na grube plastry. Przekładamy do większego słoika (ok 1,5 l) i zalewamy spirytusem.
  4. Obydwa słoiki odstawiamy w ciemne miejsce. Kilka razy potrząsamy.
  5. Po 24 godzinach przecedzamy przez sito zawartość obu słoików do wspólnego naczynia, mieszamy i przelewamy do butelek.
  6. Odstawiamy do przegryzienia. Możemy się częstować po co najmniej 3 dniach.

Cytrynówka – dodatkowe informacje

Z tej ilości składników wychodzi prawie 1,2 l cytrynówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynówka
Następny przepis: Cytrynówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode