Cytrynówka

Cytrynówka

Cytrynówka to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych nalewek w Polsce. Jej unikalny, orzeźwiający smak przypomina ciepłe, letnie dni i stanowi idealny komponent do wielu koktajli. Ten tradycyjny polski trunek to kwintesencja smaku i aromatu cytryny, która doskonale komponuje się z wytrawnością wódki. Dzięki naszemu przepisowi, własnoręczne przygotowanie tego orzeźwiającego trunku stanie się proste i przyjemne. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i gotowe! Własna, domowa cytrynówka z pewnością zachwyci wszystkich miłośników cytrusowych smaków. Przepis na wódkę cytrynówkę może być też świetnym pomysłem na prezent.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około 2 kilogramy cytryn)
  • 2 szklanki płynnego, naturalnego miodu
  • 0,7 litra czystej wódki

Cytrynówka – jak zrobić?

  1. Z cytryn wycisnąć sok, przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek i farfocli.
  2. Miód przelać do miski, wlać powoli czysty sok z cytryny. Mieszać do dokładnego połączenia się składników. Na koniec powoli dolać wódkę, cały czas mieszając.
  3. Cytrynówkę przelać do szklanych butelek i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na minimum dobę.

Słowa kluczowe: wódka cytrynowa przepis, wódka cytrynówka przepis

Cytrynówka – dodatkowe informacje

Kolejność mieszania składników jest bardzo ważna, inaczej cytrynówka nie będzie klarowna. Można dodać na koniec listki mięty ogrodowej. Z podanych składników wychodzi 1,5l smakowej, cytrynowej wódki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowiec
Następny przepis: Cytrynówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode