Cytrynówka
Cytrynówka to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych nalewek w Polsce. Jej unikalny, orzeźwiający smak przypomina ciepłe, letnie dni i stanowi idealny komponent do wielu koktajli. Ten tradycyjny polski trunek to kwintesencja smaku i aromatu cytryny, która doskonale komponuje się z wytrawnością wódki. Dzięki naszemu przepisowi, własnoręczne przygotowanie tego orzeźwiającego trunku stanie się proste i przyjemne. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i gotowe! Własna, domowa cytrynówka z pewnością zachwyci wszystkich miłośników cytrusowych smaków. Przepis na wódkę cytrynówkę może być też świetnym pomysłem na prezent.
admin
Składniki:
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około 2 kilogramy cytryn)
- 2 szklanki płynnego, naturalnego miodu
- 0,7 litra czystej wódki
Cytrynówka – jak zrobić?
- Z cytryn wycisnąć sok, przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek i farfocli.
- Miód przelać do miski, wlać powoli czysty sok z cytryny. Mieszać do dokładnego połączenia się składników. Na koniec powoli dolać wódkę, cały czas mieszając.
- Cytrynówkę przelać do szklanych butelek i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na minimum dobę.
Słowa kluczowe: wódka cytrynowa przepis, wódka cytrynówka przepis
Cytrynówka – dodatkowe informacje
Kolejność mieszania składników jest bardzo ważna, inaczej cytrynówka nie będzie klarowna. Można dodać na koniec listki mięty ogrodowej. Z podanych składników wychodzi 1,5l smakowej, cytrynowej wódki.