Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia
Przygotuj się na niepowtarzalny smak cytrynowej babki z dodatkiem kremowego sera Philadelphia, który nada mu wyjątkowej, aksamitnej konsystencji. Ten słodki wypiek to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników delikatnych cytrynowych deserów, jak i fanów ciast z serkiem Philadelphia. To połączenie tradycyjnej babki z nowoczesnym akcentem w postaci serka, doda Twojemu deserowi oryginalności i niepowtarzalnego smaku. Idealne na niedzielne popołudnie lub do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzi się też jako deser na specjalne okazje. Zapraszamy do przygotowania tego wyjątkowego ciasta!
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dkg masła
- 1 opakowanie serka Philadelphia
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- Sok z jednej cytryny
- Skórka startą z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru pudru
- Forma: do babki
Cytrynowa babka z serkiem philadelphia – jak zrobić?
- Masło utrzec z serkiem Philadelphia, dodać partiami cukier oraz po jednym jajku, ubijać na puszystą masę. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem, sok i skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę pozostawić do wyschnięcia.
- Lukier cytrynowy: Cukier utrzeć z sokiem z cytryny do białości i wyłożyć na ciasto.
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzec z serkiem Philadelphia, dodać partiami cukier oraz po jednym jajku, ubijać na puszystą masę. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem, sok i skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę pozostawić do wyschnięcia.
2. Lukier cytrynowy: Cukier utrzeć z sokiem z cytryny do białości i wyłożyć na ciasto.
Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia – dodatkowe informacje
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.,
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowa babka gotowana
Następny przepis: CYTRYNOWA SZARLOTKA