Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia

Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia

Przygotuj się na niepowtarzalny smak cytrynowej babki z dodatkiem kremowego sera Philadelphia, który nada mu wyjątkowej, aksamitnej konsystencji. Ten słodki wypiek to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników delikatnych cytrynowych deserów, jak i fanów ciast z serkiem Philadelphia. To połączenie tradycyjnej babki z nowoczesnym akcentem w postaci serka, doda Twojemu deserowi oryginalności i niepowtarzalnego smaku. Idealne na niedzielne popołudnie lub do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzi się też jako deser na specjalne okazje. Zapraszamy do przygotowania tego wyjątkowego ciasta!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 1 opakowanie serka Philadelphia
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • Sok z jednej cytryny
  • Skórka startą z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • Forma: do babki

Cytrynowa babka z serkiem philadelphia – jak zrobić?

  1. Masło utrzec z serkiem Philadelphia, dodać partiami cukier oraz po jednym jajku, ubijać na puszystą masę. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem, sok i skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę pozostawić do wyschnięcia.
  2. Lukier cytrynowy: Cukier utrzeć z sokiem z cytryny do białości i wyłożyć na ciasto.

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzec z serkiem Philadelphia, dodać partiami cukier oraz po jednym jajku, ubijać na puszystą masę. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem, sok i skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę pozostawić do wyschnięcia.

2. Lukier cytrynowy: Cukier utrzeć z sokiem z cytryny do białości i wyłożyć na ciasto.

Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.,


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowa babka gotowana
Następny przepis: CYTRYNOWA SZARLOTKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode