Cytrynada

Cytrynada

Cytrynada to doskonały napój na upały i nie tylko. Ten prozdrowotny, orzeźwiający i niepowtarzalny napój to prawdziwa klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Cytrynada jest prostsza do przygotowania niż się wydaje, a jej smak z pewnością przekona nawet najbardziej wymagających koneserów. Wykorzystanie cytryn to gwarancja intensywnego smaku i doznania prawdziwej eksplozji soczystości. Dodatkowo, cytryna to prawdziwa bomba witaminowa, która dodatkowo wspomaga układ odpornościowy. Właściwie skomponowane proporcje składników zapewnią idealne połączenie słodyczy i kwasowości. Taki napój to perfekcyjne orzeźwienie dla każdego, kto pragnie poczuć prawdziwy smak lata.

Składniki:

  • 1/2 litra wody sodowej
  • 15 dag cukru
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • duża cytryna

Cytrynada – jak zrobić?

  1. Cytrynę starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w bardzo cienkie plastry.
  2. Wodę sodową zagotowujemy z 1/2 l zimnej wody, cukrem i kwaskiem w emaliowanym, nieobitym garnku. Przelewamy do kamionkowego garnka i studzimy. Dodajemy plastry cytryny. Podajemy z kostkami lodu.

Cytrynada – dodatkowe informacje

Szklanki dekorujemy plastrami cytryny i cukrem: brzeg maczamy w soku i obtaczamy w cukrze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrusada - lemoniada z cytrusów
Następny przepis: Cytrynowa babka Gogo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode