Cytrynada
Cytrynada to doskonały napój na upały i nie tylko. Ten prozdrowotny, orzeźwiający i niepowtarzalny napój to prawdziwa klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Cytrynada jest prostsza do przygotowania niż się wydaje, a jej smak z pewnością przekona nawet najbardziej wymagających koneserów. Wykorzystanie cytryn to gwarancja intensywnego smaku i doznania prawdziwej eksplozji soczystości. Dodatkowo, cytryna to prawdziwa bomba witaminowa, która dodatkowo wspomaga układ odpornościowy. Właściwie skomponowane proporcje składników zapewnią idealne połączenie słodyczy i kwasowości. Taki napój to perfekcyjne orzeźwienie dla każdego, kto pragnie poczuć prawdziwy smak lata.
admin
Składniki:
- 1/2 litra wody sodowej
- 15 dag cukru
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- duża cytryna
Cytrynada – jak zrobić?
- Cytrynę starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w bardzo cienkie plastry.
- Wodę sodową zagotowujemy z 1/2 l zimnej wody, cukrem i kwaskiem w emaliowanym, nieobitym garnku. Przelewamy do kamionkowego garnka i studzimy. Dodajemy plastry cytryny. Podajemy z kostkami lodu.
Cytrynada – dodatkowe informacje
Szklanki dekorujemy plastrami cytryny i cukrem: brzeg maczamy w soku i obtaczamy w cukrze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrusada - lemoniada z cytrusów
Następny przepis: Cytrynowa babka Gogo