Cyr
Cyr to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, które zdobyło popularność w wielu krajach. Ta przekąska idealnie pasuje do gustów osób, które cenią sobie połączenie mięsa z warzywami, na przykład cebulą. Dzięki swym wyjątkowym składnikom, Cyr ma wyrazisty smak i aromat, którym można raczyć się na co dzień lub podczas specjalnych okazji. Jest to danie, które można łatwo przyrządzić i dostosować do indywidualnych preferencji, co czyni go popularnym wyborem na różnego rodzaju przyjęcia. Serwując Cyr, masz pewność, że zaskoczysz i zadowolisz swoich gości unikalnością i wykwintnością smaku.
admin
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej razowej
- 2 litry wody
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnego mleka
Cyr – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotowujemy z solą. Wsypujemy powoli mąkę, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody, aby potrawa nie była za gęsta (powinna przypominać gęsty grysik). Odstawiamy i wlewamy zimną wodę, aby zahartować potrawę. Mieszamy i w razie potrzeby solimy do smaku. Wykładamy na talerz i polewamy dwoma łyżkami zimnego mleka. Smacznego!
Cyr – dodatkowe informacje
Potrawa lubi przywierać do dna, więc trzeba dość często mieszać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cynamonowe zawijańce
Następny przepis: Cytrusada - lemoniada z cytrusów