Cynamonowe zawijańce
Te nieziemskie, aromatyczne zawijańce cynamonowe zapewne przyprawią Cię o zawrót głowy – od samego zapachu! Ta łatwa do zrobienia domowa wersja popularnego deseru to prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia. Wykorzystanie prostych składników takich jak ciasto, masło, cukier i cynamon sprawia, że jest to doskonały przepis na szybki deser dla całej rodziny, jak również na świąteczne przysmaki. Delikatne, puszyste i cieplutkie zawijańce cynamonowe z pewnością staną się twoim ulubionym daniem na słodko! Cóż za pyszny sposób na rozpoczęcie dnia lub na zakończenie wykwintnej kolacji.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
- ½ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 5 szklanek mąki pszennej
- Nadzienie:
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dag roztopionego masła
- Lukier:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka serka mascarpone
Cynamonowe zawijańce – jak zrobić?
- Do jednej miseczki wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 5 minut do momentu spienienia. Po spienieniu dodać resztę cukru i sól. Do drugiej miseczki dajemy całe jajko, maślankę i olej roślinny, mieszać aż składniki się połączą. Następnie wlewamy do miski z drożdżami, i mieszamy mikserem przez 20 sekund na niskich obrotach.
- Następnie dodać 2 szklanki mąki i mieszać mikserem aż się składniki połączą. Później dodać pozostałe 3 szklanki mąki i zagniatać przez 5 minut. Ciasto powinno być lekko klejące. Wyrobione ciasto pozostawiamy przez ok. 1 godz. do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ( ciasto powinno być dość cienkie). Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem. Posypujemy cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na 12 kawałków, które układamy na wysmarowanej blasze. Następnie ponownie zostawiamy do wyrośnięcia przez ok 1godz. lub do podwojenia objętości.
- Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temp 180 stopni. Podczas gdy bułeczki się pieką mieszamy wszystkie składniki potrzebne na lukier. Smarujemy po upieczeniu bułeczek.
Cynamonowe zawijańce – dodatkowe informacje
Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu. Aby bułeczki się nie zgniotły podczas krojenia można użyć nitki zamiast noża.