Cynamonowe naleśniki z prażonym jabłkiem
Cynamonowe naleśniki z prażonym jabłkiem to propozycja o wyrazistym smaku, która korzysta z najlepszych składników jesieni. Doskonale sprawdzi się jako smakowite śniadanie, comfort food na chłodne wieczory, czy słodkie danie podawane na podwieczorek. Połączenie chrupiącego, karmelizowanego jabłka z gładkim, cynamonowym naleśnikiem tworzy zaskakujące połączenie kulinarnych doznań. Przepis jest bardzo prosty, a jednocześnie efektowny – każdy miłośnik ciasta naleśnikowego oraz aromatu pieczonych jabłek odnajdzie w tym danie coś dla siebie. Oto, jak przygotować wyjątkowe naleśniki z prażonym jabłkiem, w których kluczową rolę odgrywa cynamon. Pamiętajcie – wybór świeżych, soczystych jabłek to klucz do sukcesu.
admin
Składniki:
- Naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- ok. 80 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Prażone jabłka
- 4,5 dużych jabłek
- łyżka soku z cytryny
- 1 cukier wanilinowy
- cukier zwykły do smaku
Cynamonowe naleśniki z prażonym jabłkiem – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolite ciasto. Odstawiamy na jakieś 15 minut.
- W między czasie jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak mniej więcej w centymetrową kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier wanilinowy i sok z cytryny. Prażymy jabłka na średnim ogniu do momentu aż się nieco zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zdejmujemy z ognia ewentualnie dosładzamy.
- Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Wychodzi ok.10 naleśników nieco grubszych jak na krokiety. Dodatkowo przed podaniem usmażone naleśniki obsmażam jeszcze na maśle (można pominąć). Nakładam kopiastą łyżkę prażonych jabłek, zwijam w trójkąt i posypuję cukrem pudrem.
Cynamonowe naleśniki z prażonym jabłkiem – dodatkowe informacje
Można podawać ze świeżo ubitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cynamonowe muffinki ze śliwkami
Następny przepis: Cynamonowe placki owsiane z bananem